Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tichetele de masă, prea mici pentru prânzul zilnic. Valoarea maximă a bonului de masă este de 30 de lei, dar nu toți angajatorii o oferă

Publicat de: Euronews

Deși valoarea maximă a unui bon de masă a fost mărită la 30 de lei, nu toți angajatorii au optat pentru această valoare. În plus, mulți dintre angajatori nu oferă deloc acest beneficiu angajaților. În condițiile scumpirilor din ultima perioadă, rămâne de văzut în ce măsură cei ce primesc bonuri de masă vor mai reuși să acopere un prânz cu valoarea unui singur bon.

În general, meniul zilei în Timișoara costă între 20 și 30 de lei. Valoarea bonului de masă zilnic a crescut anul trecut cu aproape 10 lei și este acum de 30 de lei. Dar nu toți angajatorii oferă valoarea lui maximă.

Prețurile alimentelor au explodat în ultimele luni de zile în țara noastră. Efectele sunt resimțite din plin de către proprietarii de restaurante, care fac eforturi să nu majoreze prea des tarifele din meniu. Asta și pentru a-și menține clienții care obișnuiesc să achite meniul zilnic cu echivalentul unui bon zilnic de masă.

Mihaela Trifuț, proprietară restaurant: Anul trecut a fost menținut tot anul, nu am schimbat încă prețurile. Anul ăsta, acum, în ianuarie, vom încerca să urcăm prețurile. A urcat tot, TVA-ul. Va trebui să urcăm și noi. Puțin, nu mult, ca să ne menținem clienții.

Bianca Covaci, proprietară restaurant: Prețurile au rămas aceleași, deocamdată. Cu siguranță o să facem o modificare, probabil în următoarea perioadă. TVA-ul a crescut, prețurile cresc, mai ales la alimente, lapte, carne. Nu mai facem față. În general, plățile se fac cu cardul. Foarte mulți plătesc cu cardul de tichete de masă.

Cu un bon de masă care nu se apropie de valoarea maximă de 30 de lei, salariații nu au prea multe opțiuni

Jurnalist: Cât este valoarea unui bon zilnic?

Angajat: 15 lei.

Jurnalist: Și ce reușiți să vă cumpărați în fiecare zi de acești bani?

Angajat: În mod normal nu acoperă un meniu, cred că jumătate de meniu. Nu, nu acoperă meniul zilei de la niciun restaurant.

Jurnalist: Se impune o majorare a valorii tichetelor de masă?

Angajat: Deocamdată nu, pentru că abia de câteva luni ni le-au majorat și nu cred că vor fi majorări. Dacă ne gândim să acopere meniul zilei, zilnic, timp de o lună de zile și să ne mai și facem cumpărături pentru acasă, nu ajung.

Tânăr: Aproape că reușesc să acopere costul unui meniu, dar, bineînțeles că dacă s-ar suplini valoarea lor cu puțin mai mult ar fi de mare ajutor.

Există însă și angajați cărora li s-a majorat, de curând, valoarea tichetelor de masă.

Tânăr: De-o lună încoace este la 30 de lei, dar până acum a fost la 20 de lei. Până a fost 20 de lei, a fost un fel. Felul principal și nici acela prea complet, din cauză că se depășea suma de 20. Acum, cu 30 de lei, cât de cât acoperim.

Tichetele de masă acordate salariaților din România pot fi utilizate doar pentru achitarea mesei sau achiziționarea de produse alimentare. Acestea sunt deductibile integral de la plata impozitului pe profit și sunt scutite de la plata contribuțiilor sociale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE