Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

#TheCube: Proteste în benzinării împotriva scumpirii carburanților. Șoferii au alimentat sub 1 leu sau au plătit cu mărunțiș

În timp ce prețurile la combustibil se apropie de pragul psihologic de 10 lei per litru, șoferii români au trecut la proteste.

Unde s-au organizat protestatarii?

Aceștia s-au organizat pe Facebook, într-un grup care are nu mai puțin de 16.000 de membri. Ei blochează ore întregi benzinăriile.

Cetățenii s-au reunit în funcție de orașele din care provin și au organizat zeci de evenimente în comun. Unii cumpără doar dulciuri, iar alții, la fel de inventivi, alimentează cu cantități infime.

Astfel, proteste față de prețul carburanților sunt în desfășurare în Reșița, Vălenii de Munte, Craiova, Deva, Bistrița, dar și alte municipii și localități din țară. Planul protestatarilor este cât se poate de simplu: să blocheze cât mai mult activitatea benzinăriilor în care ajung.

Creativitatea protestatarilor

Pentru a face acest lucru, unii au găsit metode dintre cele mai ingenioase. Un bărbat din Galați s-a lăudat cu faptul că a blocat casieria unei benzinării de pe centura orașului, după ce a plătit alimentarea cu mărunțiș.

În Mureș, un alt șofer a postat o imagine cu 5 bonuri diferite, fiecare având alimentări de mai puțin de 1 litru de combustibil. Probabil, ”campionul” acestei forme de protest este un cetățean din Ploiești care a alimentat cu doar 100 ml de benzină, cantitate pentru care a plătit la casă mai puțin de 1 leu.

Au fost înregistrate însă și incidente. La Botoșani, un casier de la o benzinărie a chemat poliția, pentru a reclama un astfel de protest, însă echipajul nu a putut face nimic, deoarece toate alimentările erau plătite de către protestatari, astfel că nu a putut fi constatată nicio abatere legală.

Prețul combustibilului a crescut semnificativ în ultima perioadă

Dacă în prima zi a lunii februarie, un litru de benzină standard costa aproximativ 6,6 lei per litru, la mijlocul lunii iunie șoferii plătesc chiar mai mult de 9 lei per litru.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE