Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scumpirile din România devin tot mai dificile pentru cetățeni. O recunosc chiar și europarlamentarii români, indiferent de culoarea politică. Plafonarea tarifelor la energie, pentru care state precum Spania sau Portugalia au primit deja undă verde de la Uniunea Europeană, ar putea fi o soluție și pentru țara noastră.

România a luat o serie de măsuri care vizează protejarea consumatorului vulnerabil, urmărind și modelul altor țări. Din păcate, în lipsa unor reglementări foarte dure de limitare a prețului de vânzare en gros naște probleme grave.

Implicarea UE în valul de scumpiri

Media Uniunii Europene în ceea ce privește adaosul comercial este de 15-20 la sută  din valoarea de producție. Asta înseamnă că vânzătorii nu pot aplica un adaos comercial mai mare de 15 la suta față de cât produci. În România, există situații în care produsele sunt vândute cu un preț de 10 ori mai scump decât prețul de producție.

Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europa a declarat că la Bruxelles există o dezbatere prin măsuri pe termen scurt prin care să se asigure că toate terenurile disponibile sunt cultivate, inclusiv în Ucraina, iar că stocurile de cereale disponibile în Ucraina pot fi diseminate spre zonele din lume care au nevoie de asta. De asemenea, dezbaterea se axează și pe soluțiile pe termen mediu pentru a asigura inputurile necesare dezvoltării producției agricole și în anul următor. Acesta a mai declarat că evoluția este una îngrijorătoare.

Nu doar preturile la energie reprezintă o mare problema în blocul comunitar. Produsele alimentare sunt si ele tot mai scumpe. În urmă cu o săptămână, prețurile alimentelor au atins cel mai înalt nivel din 2004 și până în prezent.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE