Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Tertipuri și forțări” în Dosarul „10 august”. Procurorul Bogdan Pîrlog invocă greșeli ale anchetatorilor

Procurorul militar Bogan Pîrlog, cel care a deschis ancheta în dosarul 10 august, acuză secretizarea comunicațiilor, un tertip în opinia sa pentru a nu se afla adevărul.

Procurorul invocă și greșeli ale anchetatorilor care au lucrat în dosar, erori care ar putea compromite rezultatele. În plus, magistratul contestă onestitatea preluării dosarului de către DIICOT, acolo unde unele acuzații din dosar au fost clasate.

Procurorul militar Bogdan Pîrlog a deschis dosarul penal înainte să ajungă în Piața Victoriei, după ce a aflat de pe internet despre intervenția în forță a jandarmilor împotriva protestarilor. Magistratul spune că a identificat chiar pe 10 august zeci de camere de supraveghere și a emis ordonanțe pentru ridicarea imaginilor.

„Dacă s-ar fi ridicat acele filmări în timp real am fi avut garanția ca tot ce era posibil sa se identifice s ar fi putut identifica. evident ca nici filmările nu pot cuprinde tot mai ales într-un haos. Nu cred ca acele ordonanțe (de ridicare de imagini n.r.) au fost puse integral sau semnificativ parțial în executare.

Am fost contactați de politiile locale care ne anunțai vedeți că se șterg, avem un deadline ca sereverul nu are capacitatea veniți o data să luați filmările??

Am transmis mai departe către Secția parchetelor militare --- am vorbit țin minte cu un coleg de acolo -care intre timp s-a pensionat -care era convins ca are toate filmările întrucât a primit un DVD i-am explicat diferența între un DVD și cât anume reprezenta și ce trebuia să facă.”, a spus Pîrlog, pentru Euronews.

Ancheta a fost încurcată și de secretizarea comunicațiilor de către MAI, explică magistratul.

„A fost o adevărată lupta penrtu declasificarea comunicațiilor, atâta timp cât erau secretizat nu puteau fi folosite în dosar, ca si aici era... MAI le puneau la dispoziție dar nu le discretizau.”, a adăugat el.

Abia după un an, comunicațiile au fost desecretizate. Procurorul nu înțelege nici acum necesitatea preluării dosarului de către DIICOT, după ce Jandarmeria Română a făcut plângere penală în care acuza o tentative de lovitură de stat în 10 august 2018.

„Dar eu am altă întrebare la care nu am răspuns pana acum, de la momentul reunirii dosarelor la DIICOT, cate acte de urmărire penala s-au efectuat cu privire la așa-zisa lovitura de stat, nu vorbesc despre intervenția jandarmilor. S-au mai efectuat acte de urmărire penala cu privire la acțiunile dușmănoase contra ordinii constituționale? (acuzația lovitura de stat n.r.) Pt ca daca NU s-a mai efectuat niciun act de urmărire penala atunci ne aflăm în situația unei forțări frauduloase a competentei.”, a mai spus Pîrlog.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE