Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tentativa de destituire a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA nu a reuşit

Procedura de destituire a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Mike Johnson, declanşată de colega republicană a acestuia Marjorie Taylor Greene, nu a reuşit, informează AFP.

Greene, reprezentantă a statului Georgia, îi reproşa lui Johnson că susţine ajutorul american pentru Ucraina. Într-un discurs rostit marţi în Cameră, ea l-a acuzat pe conducătorul acestui for că finanţează "războaie nesfârşite".

Congresmenii au huiduit intervenţia ei, iar moţiunea de destituire a fost respinsă prin votul unei majorităţi formate din parlamentari ai ambelor partide - republican şi democrat.

Fostul preşedinte al SUA Donald Trump, de care Greene este foarte apropiată, a scris în reţeaua socială Truth Social, înfiinţată chiar de el: "O iubesc enorm pe Marjorie Taylor Greene", dar a explicat totodată că "nu este momentul" pentru un vot de destituire a lui Johnson, având în vedere majoritatea republicană foarte strânsă în Camera Reprezentanţilor.

Susținerea Ucrainei, un subiect controversat în Congresul SUA

Susţinerea Ucrainei de către Statele Unite este foarte controversată în Congresul de la Washington; mulţi republicani cer să nu mai fie alocate fonduri în acest scop. După câteva luni de blocaj, Johnson a susţinut însă pachetul de finanţare pentru Kiev, atrăgându-şi resentimentele dreptei radicale.

Moţiunile de destituire a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor pot fi depuse de oricare din congresmeni. Fostul deţinător al funcţiei de "speaker", republicanul Kevin McCarthy, a fost demis în octombrie anul trecut în urma unui astfel de demers, după ce a fost acuzat de un grup de susţinători ai lui Trump că a încheiat o înţelegere secretă cu democraţii privind Ucraina, în cursul negocierilor politice pentru aprobarea bugetului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE