Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Republicanii au un nou candidat pentru preşedinţia Camerei Reprezentanţilor

Republicanii din Statele Unite ale Americii l-au nominalizat marţi pe Mike Johnson la conducerea Camerei Reprezentanţilor, deşi nu este clar dacă acesta nu va deveni cel mai recent candidat căzut victimă luptelor interne din partid, care au dus la paralizarea Congresului de peste trei săptămâni, notează miercuri agenţia Reuters.

Al patrulea republican care obține nominalizarea

Reprezentantul Johnson, din Louisiana, este al patrulea republican din această lună care obţine nominalizarea Partidului Republilcan pentru fotoliul de "speaker", preşedintele Camerei, rămas vacant după ce o mică facţiune rebelă a partidului l-a înlăturat pe Kevin McCarthy din acest post, pe 3 octombrie.

Degringolada din rândul republicanilor i-a făcut pe parlamentarii americani incapabili să reacţioneze la războaiele din Orientul Mijlociu şi Ucraina sau să ia măsuri pentru a preveni "închiderea" parţială a guvernului care ar începe pe 18 noiembrie, fără o acţiune a Congresului.

Nu este clar dacă Johnson va fi capabil să depăşească divizările care i-au blocat pe alţi trei candidaţi care au câştigat anterior nominalizarea partidului. Semn al acestor divizări, pe locul al doilea la votul de nominalizare s-a poziţionat chiar McCarthy, liderul înlăturat al Camerei reprezentanţilor, care a obţinut 43 de voturi, deşi nu era candidat declarat.

Tom Emmer, republicanul nr. 3 al Camerei, obţinuse nominalizarea mai devreme marţi, doar pentru a se retrage câteva ore mai târziu din cauza opoziţiei aripii de dreapta a partidului. Asemenea lui Steve Scalise şi Jim Jordan înaintea sa, şansele lui Emmer au fost spulberate de un grup relativ mic de aleşi care l-a împiedicat să ajungă la cele 217 voturi de care avea nevoie pentru a intra în posesia "ciocănelului" de preşedinte al Camerei. Acest prag ridicat şi majoritatea limitată de 221-212 a partidului înseamnă că orice candidat îşi poate "permite" să piardă doar patru voturi, dacă opoziţia democrată rămâne unită.

Mike Johnson, conservator specialist în drept constituţional, s-a declarat ca fiind un constructor de poduri între diferitele facţiuni republicane. Districtul din nord-vestul statului Louisiana pe care îl reprezintă este unul dintre cele mai sărace din SUA, menţionează Reuters.

Johnson i-a învins pe Byron Donalds, Mark Green, Roger Williams şi Chuck Fleischmann în cea mai recentă luptă pentru nominalizarea candidaţilor republicani. În total, 14 republicani s-au înscris luna aceasta în cursa pentru a deveni preşedintele Camerei Reprezentanţilor.

Emmer a renunţat la candidatură după ce fostul preşedinte Donald Trump i-a îndemnat pe republicani să i se opună. Spre deosebire de numeroşi membri ai partidului său, Tom Emmer a votat în favoarea certificării victoriei preşedintelui democrat Joe Biden în 2020 asupra lui Trump, în urma atacului din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu al susţinătorilor acestuia din urmă.

Donald Trump a susţinut candidatura lui Jordan

La începutul lui octombrie, Donald Trump a susţinut candidatura lui Jordan, dar republicanii au renunţat la nominalizarea acestuia săptămâna trecută, după ce a pierdut trei runde de vot. Înaintea sa, republicanul nr. 2 din Cameră, Steve Scalise, a renunţat la propria candidatură pentru că nu a reuşit să strângă suficiente voturi.

Democraţii au afirmat că sunt deschişi faţă de un candidat de compromis, care ar permite camerei să funcţioneze. Numeroşi republicani au declarat în schimb în principiu că nu ar sprijini pe cineva susţinut de partidul de opoziţie.

"Trebuie să urmăm o cale bipartizană şi să reluăm funcţionarea Camerei", a subliniat principalul reprezentant democrat, Hakeem Jeffries, pe reţelele de socializare, a mai consemnat Reuters.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE