Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Acord de ultim moment pentru a evita închiderea Guvernului SUA

Liderii Camerei și cei ai Senatului SUA au anunțat un acord de ultim moment în ceea ce privește cheltuielile pentru finanțarea guvernamentală în 2024, primul pas pentru a evita o închidere la sfârșitul acestei luni, chiar dacă această amenințare încă este posibilă, conform Reuters.

Cifrele principale convenite de președintele Camerei, Mike Johnson și liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, prevăd 1,59 trilioane de dolari pentru anul fiscal 2024, dintre care 886 de miliarde de dolari pentru cheltuielile de apărare și 704 de dolari pentru celelalte cheltuieli.

Acord privind evitarea închiderii Guvernului SUA

De asemenea, s-a convenit asupra unui acord secundar, în valoare de 69 de miliarde de dolari, în ajustări care vor merge către cheltuielile interne care nu vizează apărarea.

Acordul secundar aduce cifra cheltuielilor care nu țin de apărare la aproape 773 de miliarde de dolari, după cum a declarat o sursă democrată pentru CNN, iar cifra cheltuielilor totale ar fi de aproape 1,66 trilioane de dolari.

În ciuda acestui acord privind nivelurile de finanțare, Congresul se confruntă cu obstacole majore, iar șansele de închidere a Guvernului încă planează. Mai există două termene limită de finanțare: 19 ianuarie și 2 februarie. Unul dintre aceste obstacole este modul de a face față cererilor conservatorilor pentru a folosi proiectul de lege de finanțare, ca pârghie pentru a impune cerințe mai stricte în materie de migrație și securitate la frontieră.

Astfel, Congresul va trebui să aprobe în continuare proiectele de finanțare - sau o rezoluție temporară - pentru a evita o închidere până la termenele limită. Însă rămâne nesigur cum se va desfășura această procedută, chiar dacă Chuck Schumer și Mike Johnson au o înțelegere cu privire la nivelurile de finanțare.

Gruparea Freedom Caucus, de extremă-dreapta, a numit acordul negociat între liderii Camerei și Senatului "un eșec total". Membrii Freedom Caucus susțin ca nivelurile cheltuielilor să fie reduse dramatic peste ceea ce liderii Congresului au anunțat duminică.

"Am obținut concesii dureroase pentru a debloca cifre uriașe pentru anul fiscal 2024 și pentru a permite Comitetului de credite să înceapă în sfârșit negocierea și finalizarea celor douăsprezece facturi anuale de credite", a precizat Johnson, într-o scrisoare adresată colegilor săi republicani. Acesta susține că a unele concesii de la democrați includ "o nouă reducere de 10 miliarde de dolari la finanțarea obligatorie IRS (pentru un total de 20 de miliarde de dolari), care a fost o parte-cheie a legii democraților de reducere a inflației. În plus, vom tăia 6,1 miliarde de dolari din fondurile de slush continue ale administrației Biden, din era COVID, pe care le-am obținut în ciuda opoziției acerbe."

Președintele Joe Biden a vorbit și el despre acest acord: "Cadrul de finanțare bipartizan la care au ajuns liderii Congresului ne aduce cu un pas mai aproape de prevenirea unei închideri inutile a guvernului și de protejarea priorităților naționale importante. Reflectă nivelurile de finanțare pe care le-am negociat cu ambele părți și am semnat legea în primăvara trecută".

Nu este prima dată când Guvernul SUA a fost aproape să se închidă, adică să nu mai poată funcționa. Pe 1 octombrie 2023, Guvernul SUA a evitat o închidere a activităţii federale după ce atât Camera Reprezentanţilor, cât şi Senatul au convenit asupra unui acord de finanţare pe termen scurt, până pe 17 noiembrie.

Situaţia actuală diferă însă de cea de la ultima închidere a Guvernului, în perioada decembrie 2018 – ianuarie 2019. La acea vreme, activitatea Departamentului Muncii nu a avut de suferit, iar Biroul de statistică a muncii a continuat să publice date.

O oprire guvernamentală ar pune zeci de mii de angajați federali în concediu fără plată și ar suspenda mai multe servicii guvernamentale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE