Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Șase români au fost evacuați din Noua Caledonie, potrivit MAE

Șase cetăţeni români care solicitaseră sprijin pentru evacuare au părăsit Noua Caledonie, a transmis, sâmbătă, Ministerul Afacerilor Externe (MAE), într-un comunicat de presă.

25/05/2024 , 17:00

MAE: Șase români au fost evacuați din Noua Caledonie

„Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că în urma demersurilor complexe derulate prin intermediul Consulatului General al României la Paris și al Ambasadei României la Canberra, în colaborare cu autorităţile franceze și australiene, toţi cei șase cetăţeni români care solicitaseră sprijin pentru evacuare au părăsit Noua Caledonie”, se arată într-un comunicat MAE.

„Astfel, un cetățean român a fost evacuat miercuri, 22 mai 2024, prin intermediul unei curse aeriene organizate de către autoritățile franceze, în colaborare cu cele australiene și cele din Noua Zeelandă, cu destinația Australia.

Ceilalți cinci cetățeni români au părăsit teritoriul francez de peste mări sâmbătă, 25 mai 2024. Dintre aceștia, doi au fost evacuaţi către Australia cu o aeronavă militară aparţinând Forţelor Aeriene Australiene, ceilalţi trei fiind îmbarcaţi pe un zbor civil organizat de autorităţile franceze”.

Știrea inițială:

Tensiunile persistă în Noua Caledonie. Autoritățile au început primele evacuări ale turiştilor francezi

Evacuarea turiştilor francezi blocaţi în Noua Caledonie din cauza violenţelor a început sâmbătă, a anunţat într-un comunicat Înaltul Comisariat al Republicii în arhipelag, relatează AFP.

În timp ce aeroportul internaţional La Tontouta rămâne închis din 14 mai, aceşti turişti au decolat la bordul unor aeronave militare spre Australia şi Noua Zeelandă, de pe aerodromul Magenta din Nouméa.

Preşedintele francez a efectuat joi o vizită surpriză în Noua Caledonie exprimându-şi speranţa privind o întoarcere "cât mai curând posibil (...) la pace, la calm, la securitate", la o peste o săptămână de la începutul violenţelor fără precedent în 40 de ani în arhipelagul francez din Pacificul de Sud, notează AFP.

Însoţit de miniştrii de interne, al apărării şi al teritoriilor de peste mări, preşedintele francez a discutat timp de peste trei ore şi jumătate cu aleşi şi actori economici din arhipelag, pe care violenţele şi distrugerile l-au adus într-o situaţie de criză.

Violențe în Noua Caledonie

De la începutul violenţelor în arhipelagul francez, şase persoane au fost ucise, între care doi jandarmi. Circa 86 de poliţişti şi jandarmi au fost răniţi, potrivit ministrului de interne Gérald Darmanin.

Vizita preşedintelui Macron a survenit în condiţiile în care se înmulţesc, inclusiv în cadrul majorităţii prezidenţiale, apelurile la amânarea proiectului de lege privind corpul electoral din acest teritoriu, respins de tabăra proindependenţă şi care se află la originea revoltelor.

Teritoriul din Pacificul de Sud, cucerit şi colonizat în secolul al XIX-lea, este strategic pentru Franţa, care vrea să-şi întărească influenţa în Asia-Pacific, şi are bogate resurse în nichel, metal indispensabil pentru fabricarea vehiculelor electrice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE