Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noua Caledonie: Emmanuel Macron spune că polițiștii ”vor rămâne atâta timp cât este necesar” în arhipelagul afectat de revolte

Președintele francez Emmanuel Macron a îndemnat joi la îndepărtarea baricadelor de protestatari din Noua Caledonie, afectată de revolte. El a mai anunțat că va trimite forțe de poliție pentru a ajuta la combaterea revoltelor în arhipelagul francez din Pacific.

Forțele de ordine ”vor rămâne atâta timp cât este necesar”, chiar dacă serviciile de securitate franceze se concentrează pe protejarea Jocurilor Olimpice de la Paris în următoarele săptămâni, a declarat Macron, potrivit euronews.com.

Liderii indigeni kanak, care au refuzat oferta lui Macron de a purta discuții prin video cu o săptămână înainte, l-au salutat joi în persoană.

Ei s-au alăturat, de asemenea, unei întâlniri în Nouméa cu liderii rivali pro-Paris care doresc ca Noua Caledonie, care a devenit franceză în 1853 sub împăratul Napoleon al III-lea, să rămână parte a Franței.

Macron a deschis reuniunea cerând un minut de reculegere pentru cele șase persoane ucise în împușcături în timpul violențelor, inclusiv doi jandarmi. El i-a îndemnat apoi pe liderii locali să își folosească influența pentru a ajuta la restabilirea ordinii.

Cele mai grave din Noua Caledonie din anii 1980

De asemenea, Macron a declarat că starea de urgență de la Paris, impusă pentru cel puțin 12 zile la 15 mai, ar putea fi ridicată doar dacă liderii locali vor cere înlăturarea baricadelor ridicate în Nouméa și nu numai.

„Toată lumea are responsabilitatea de a cere cu adevărat ridicarea baricadelor încetarea tuturor formelor de atac, nu doar calmul”, a spus Macron.

Autoritățile franceze spun că peste 280 de persoane au fost arestate de la primele violențe izbucnite la 13 mai, când legislativul francez de la Paris a dezbătut modificările contestate ale listelor electorale din Noua Caledonie.

Violențele sunt cele mai grave din Noua Caledonie din anii 1980, ultima dată când Franța a impus starea de urgență în arhipelag. Săptămâna aceasta, zboruri militare au evacuat turiștii blocați.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE