Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Franța avertizează asupra pericolului extremei-drepte. În Germania au loc manifestații împotriva nazismului

Europa se confruntă cu pericolul extremismului, tot mai mulți alegători optând pentru extrema-dreaptă, a avertizat liderul francez Emmanuel Macron. În același timp, sute de oameni au ieșit în stradă în mai multe orașe din Germania pentru a spune nu nazismului.  

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat o serie de reforme în încercarea de a combate ascensiunea naționaliștilor reprezentanți de Marine Le Pen. 

Printre măsuri se numără impulsionarea creșterii economice, reducerea taxelor pentru clasa de mijloc, combaterea infracționalității, dar și a declinului demografic. Reintroducerea uniformelor în școli și reducerea expunerii copiilor la conținutul online fac și ele parte din pachetul reformelor. 

Macron a avertizat că Europa se apropie de CITEZ ”zona de pericol” din cauza extremismului. El calificat formațiunea lui Marine Le Pen drept ”partidul mincinoșilor”. 

Emmanuel Macron, președintele Franței: ”Nu sunt fericit să-i văd (Partidul Adunarea Națională n.r.) conducând în sondaje, pentru că am făcut multe pentru ca francezii să fie mai puternici în Europa, în ultimii cinci ani, iar Europa a făcut multe progrese. Putem să ne facem auzită vocea în fața SUA și a Chinei datorită Europei. Europa ne apără valorile, proiectul și ambițiile noastre. Este opusul a ceea ce are de oferit Adunarea Națională.”

Partidul Adunarea Națională ar fi devansat formațiunea centristă a președintelui cu 8-10 procente, potrivit ultimelor sondaje. Tendința este cu atât mai îngrijorătoare cu cât se apropie alegerile pentru Parlamentul european.

În Germania, extremiștii de la AFD, partidul Alternativa pentru Germania, au încercat să folosească protestele fermierilor pentru a-și promova propria agendă. În replică, sute de oameni au ieșit în aceste zile în stradă pentru a cere interzicerea AFD. Îngrijorarea oamenilor este cu atât mai mare cu cât lideri ai AFD s-au întâlnit recent cu mișcarea neo-nazistă pentru a discuta un plan de deportare a azilanților și a cetățenilor germani de origine străină. Demonstrații împotriva nazismului au avut loc în Berlin, Leipzig, Rostock și Essen. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE