Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tensiunile dintre China și Taiwan continuă. Armata a depistat zeci de avioane chineze în spațiul său aerian

Taiwanul a anunțat ieri că a detectat zeci de avioane chineze în spațiul său aerian și opt nave ale marinei chineze. Țările vestice reacționează: state ca Germania și SUA care acuză China pentru escaladarea tensiunilor, iar Franța face apel la găsirea unei soluții pașnice.

China menține presiunea militară asupra Taiwanului, în ciuda încheierii oficiale a exercițiilor militare. În ultimele 24 de ore, Taiwanul a detectat 35 de avioane de război și opt nave ale marinei chineze în jurul insulei.

Tensiunile regionale au crescut și pe fondul organizării celui mai mare exercițiu militar comun al SUA și Filipine, pe care China îl consideră „o provocare”.

Germania a intervenit cu apeluri la calm, dând vina pe Beijing pentru provocarea disensiunilor.

Andrea Sasse, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe: ”Suntem foarte îngrijorați de situația din strâmtoarea Taiwan, ne așteptăm în mod firesc ca toate părțile din regiune să contribuie la stabilitate și pace, iar același lucru este valabil și pentru Republica Populară Chineză.”

Cu toate acestea, președintele francez Emmanuel Macron a declarat, într-o vizită în Țările de Jos, că nu se va alătura unei „escaladări verbale” a situației din Taiwan.

Emmanuel Macron, Președintele Franței: ”Franța este pentru status-quoul din Taiwan. Franța sprijină politica unei singure Chine și căutarea unei soluții pașnice. Aceasta este, în plus, poziția europenilor și este o poziție care a fost întotdeauna compatibilă cu rolul de aliat. În exact această privință, insist asupra importanței autonomiei strategice. A fi aliați nu înseamnă a fi vasal. Dacă suntem aliați și facem lucruri împreună pe care decidem să le facem nu înseamnă că nu avem dreptul să gândim pentru noi înșine.”

China revendică Taiwanul ca fiind una dintre provinciile sale și are o politică de reintegrare a insulei democratice sub controlul său.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE