Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Munca la distanță ne economisește 72 de minute în fiecare zi. Care este raportul la nivel global

Zeci de milioane de lucrători din întreaga Europă s-au trezit lucrând de acasă în timpul pandemiei COVID din 2020 și 2021.

Este un obicei de care mulți s-au bucurat și pe care l-au continuat - mai ales că angajatorii văd beneficiile aranjamentelor de lucru flexibile.

Cu toate acestea, un nou studiu care a analizat obiceiurile de lucru la distanță în diferite țări constată că navetiștii economisesc în medie 72 de minute în fiecare zi, lucrând de acasă.

Cu toate acestea, ei dau o mare parte din acest "timp economisit" înapoi angajatorilor lor, potrivit cercetării efectuate de Biroul Național de Cercetare Economică (NBER).

O mare parte din timpul economisit se întoarce la angajatori

În medie, cei care au lucrat de acasă în timpul pandemiei au alocat 40% din timpul economisit la locurile de muncă primare și secundare, 34% la activități de agrement (24 de minute) și 11% la activități de îngrijire (8 minute), potrivit Euronews Next.

"Aceste rezultate sugerează că o mare parte din timpul economisit revine angajatorilor, dar și copiii și alte persoane din familie beneficiază", a concluzionat NBER.

Media europeană este mai mică decât media mondială

Timpul economisit prin evitarea navetei variază de la 51 de minute în Serbia la 102 minute în China. În timp ce media transnațională din eșantion este de 72 de minute, aceasta este de 65 de minute pentru cele 15 țări europene luate în considerare în cercetare.

Acest lucru ar putea reflecta, în general, navetele mai scurte în unele țări europene în comparație cu alte părți ale lumii.

Țările de Jos au avut cel mai mult timp economisit în Europa, cu 77 de minute. Un alt studiu recent a constatat că Olanda este țara din UE cu cea mai mare proporție de lucrători care lucrează de la distanță.

Timpul economisit prin evitarea navetei a fost de 73 de minute în Regatul Unit, urmat de 65 de minute în Germania, 63 de minute în Spania și 62 de minute în Franța.

Utilizarea timpului economisit: 40% din acest timp a fost alocat muncii suplimentare

Cum alocă lucrătorii aceste economii de timp? În medie, cercetătorii au constatat că 40% din timpii economisiți sunt folosiți pentru munca suplimentară la locurile de muncă principale și secundare. Acest raport variază de la 31% în Germania, la 53% în Taiwan, Singapore și Malaezia. Media europeană este de 37%, ceea ce este sub cea a eșantionului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE