Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Care sunt țările europene în care angajatorii acceptă programul de lucru hibrid sau de la distanță

Publicat de: Euronews

Potrivit unui nou studiu, Olanda este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare proporție de persoane care lucrează de la distanță. Pandemia COVID-19 a dus la o schimbare radicală a numărului de persoane care lucrează de la distanță, iar izolarea și restricțiile au forțat companiile să adopte politici de lucru flexibile, potrivit Euronews Next.

30% dintre persoane au lucrat în mod regulat de acasă în 2022

Remote, o companie globală de soluții de resurse umane, a cartografiat creșterea numărului de muncă la distanță în Uniunea Europeană de la începutul pandemiei, în 2020, până la sfârșitul anului 2022. Cercetarea a arătat că, în medie, în UE, 30% dintre persoane au lucrat în mod regulat de acasă anul trecut (fie la distanță, fie într-un mod hibrid), în comparație cu puțin peste 15% în Regatul Unit.

Folosind date de la Eurostat și Statista, Remote a mai arătat că 65% din populația activă din Olanda a lucrat cel puțin parțial de la distanță în 2022. Țările de Jos se situează mult în față, pe locul al doilea fiind Luxemburg, cu 54,4%, iar pe locul al treilea Suedia, cu 51,8%.

Iată o privire asupra primelor 10 țări cu cea mai mare pondere a lucrătorilor la distanță din UE.

Datele utilizate au fost colectate în august 2022. Remote a făcut, de asemenea, predicții privind proporția de lucrători la distanță pentru primele cinci țări din UE pentru 2023.

Compania preconizează că în acest an în Olanda vor lucra de la distanță cu aproape 10% mai mulți lucrători - ajungând la 73,5%, în timp ce în Luxemburg ponderea lucrătorilor la distanță sau hibrizi va crește la 60,6%, iar în Suedia la 56,4%.

Irlanda va înregistra o creștere importantă, ajungând la 61,6%, la fel ca și Belgia, care va ajunge la 56,1%.

Capitalul de lucru la distanță al Europei

Potrivit datelor, proporția de lucrători la distanță în Olanda este de patru ori mai mare decât în Marea Britanie sau în Statele Unite.

În vara anului trecut, parlamentul olandez a aprobat o lege care prevede că munca de acasă este un drept legal, ceea ce face ca Olanda să fie una dintre primele țări care acordă prin lege flexibilitatea muncii la distanță.

Odată cu noua legislație, angajatorii trebuie să ia în considerare cererile de lucru la distanță și să ofere un motiv pentru a le refuza.

Raportul realizat de Remote subliniază faptul că Olanda avea deja un număr relativ mare de lucrători la distanță înainte de pandemie, 28% dintre aceștia lucrând de la distanță, ceea ce reprezenta la acea vreme una dintre cele mai ridicate rate din UE.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE