Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reportaj Euronews România. Tensiuni în Țara Sfântă: locurile creștine din Ierusalim, atacate și vandalizate în ultima vreme

Ne mai despart câteva zile de sărbătorile pascale, iar atenția lumii creștine se îndreaptă spre Ierusalim, orașul sfânt, unde an de an are loc miracolul aprinderii luminii sfinte. O echipă Euronews a vizitat locurile sacre, care, din păcate, au devenit, în ultima vreme, scena mai multor incidente.

Ierusalim, cel mai important loc pentru lumea creștină, este asaltat în această perioadă de turiști din toată lumea. Din păcate, aici, pe tărâmul mântuirii, domnește o tensiune aproape permanentă.

Populația creștină, minoritară aici, este în continuă descreștere. Creștinii părăsesc orașul sfânt, încercând să se îndepărteze de amenințarea care plutește în zonă. Numai în ultimul an, au avut loc zeci de incidente, care s-au întețit, mai ales în ultimele săptămâni.

„Suntem pe un tărâm sacru, dar aici nu este aproape niciodată liniște. Cele 3 mari comunități religioase care conviețuiesc aici, creștinii, evreii și musulmanii, au semnat un acord numit status quo, dar care nu este în totalitate respectat. În ultima vreme, peste 50 de situri istorice au fost atacate și vandalizate, iar populația creștină este din ce în ce mai speriată, scăzând în ultimii ani de la 12% la doar 2%”, spune Andrei Nourescu, jurnalist Euronews România.

Ultimul atac a avut loc la unul dintre cele mai sacre locuri

Biserica Flagelării este locul de unde Iisus a plecat pe Drumul Crucii. Aici, statuia lui Iisus Hristos a fost atacată de un localnic evreu, dată jos de pe perete și spartă.

Părintele Ioan Meiu, Patriarhia Română la Locurile Sfinte: Un fanatic evreu a intrat în biserică și a distrus statuia lui Iisus. Sunt lucruri reale care se întâmplă la Ierusalim. Din păcate, se întâmplă aici din ce în ce mai multe astfel de atentate la adresa creștinismului, din partea fanaticilor evrei.

Conducătorii principalelor biserici creștine din Ierusalim sunt foarte îngrijorați de situația actuală și se plâng de sprijinul aproape inexistent al autorităților.

Teophilus III, Patriarhul Ortodox al Ierusalimului: Rolul Patriarhiei este să păstreze aici prezența creștină și să păstreze caracterul creștin în Ierusalim, dar și existența creștinătății aici, pe Tărâmul Sfânt.

Francesco Patton, Custodele Tărâmului Sfânt: Un grup radical a intrat și ne-a provocat apoi a mers și a vandalizat statuia lui Iisus de la Ecce Hommo. Este ceva foarte trist. Au distrus-o cu un ciocan.

Patriarhul Latin Pizzaballa: Această înțelegere Status Quo nu e respectată, ci doar legea puterii. Ei consideră creștinii oaspeți aici. Nu suntem oaspeți, suntem parte din identitatea orașului. Ierusalim fără creștini nu ar fi complet.

Atacurile din Ierusalim sunt din ce în ce mai dese

Autoritățile rar anunță măsuri luate împotriva autorilor. Așa s-a întâmplat și cu cei doi israelieni care recent au atacat chiar la baza muntelui măslinilor.

Actele de vandalism asupra locurilor sfinte din Ierusalim au avut loc și la mormântul Fecioarei Maria, unde două persoane l-au atacat cu răngi de fier pe un preot și au distrus o bună parte dintre statui și icoane.

Toate aceste incidente sunt o amenințare pentru creștinii din Ierusalim, iar anul trecut a fost unul cu un număr record de astfel de conflicte.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE