Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tensiuni în Peninsula Coreeană: Phenianul continuă lansările de rachete balistice. SUA, Japonia și Coreea de Sud, îngrijorate

Statele Unite, Japonia și Coreea de Sud sunt îngrijorate de extinderea programului nuclear al Coreei de Nord. Reprezentanții celor trei țări vor ca Phenianul să revină la discuțiile privind denuclearizarea. Totodată, cele trei țări avertizează Coreea de Nord că dacă va continua retorica agresivă și amenințările, răspunsul va fi unul ferm.

Oficiali ai celor trei țări s-au reunit în Indonezia pentru a coordona strategii comune privind programul nuclear și de rachete balistice al Phenianului. Coreea de Nord nu este doar o amenințare regională, ci și una internațională, a fost una dintre concluzii. Totodată, cele trei țări au făcut un apel către China pentru a-și intensifica eforturile de a convinge Coreea de Nord să renunțe la amenințările militare.

Tensiunile din Peninsula Coreeană s-au amplificat în ultimele luni

Sung Kim, reprezentantul Special al SUA pentru Coreea de Nord: „Amenințarea din partea Coreei de Nord este o problemă nu doar pentru Asia de Est sau Statele Unite, ci o problemă globală. Pe lângă dezvoltarea ilegală continuă de către Phenian a armelor nucleare și a rachetelor balistice, programele cibernetice rău intenționate și încălcarea rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU, Coreea de Nord prezintă provocări ce pot fi abordate cu succes numai atunci când comunitatea internațională este împreună și vorbește cu o singură voce.”

Tensiunile din Peninsula Coreeană s-au amplificat în ultimele luni, în condițiile în care Phenianul continuă lansările de rachete balistice. Mai mult, regimul comunist ar pregăti un nou test nuclear, primul de după cel din 2017. În replică, SUA, Coreea de Sud și Japonia au organizat mai multe exerciții militare comune. De asemenea, Japonia a anunțat o creștere treptată, în următorii ani, a bugetului de Apărare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE