Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cod roșu de caniculă în Marea Britanie. Temperaturile din Londra, mai mari decât în deșert

Marea Britanie este sub avertizare de cod roșu de caniculă, cu temperaturi apropiate de 40 de grade Celsius. Este atât de cald încât asfaltul s-a topit pe pistele unor aeroporturi, ceea ce a dus la anularea multor zboruri. Sunt probleme și în transportul pe calea ferată, iar oamenii sunt sfătuiți să nu iasă din casă dacă se poate.

Probleme în sistemul de transport

Marea Britanie a avut parte de temperaturi mari, apropiate de recordul înregistrat anterior; în multe zone din centrul Angliei și la Londra, temperatura a fot de aproximativ 38 de grade Celsius, asemănătoare recordului de 38,7 grade Celsius, care a fost înregistrat în 2019. Prognoza pentru marți susține în proporție de 80% că recordul va fi depășit, cu temperaturi de 40 sau chiar 41 de grade Celsius.

De aceea, oficiul meteorologic a ridicat gradul de alertă la nivelul patru, ceea ce înseamnă o amenințare pentru viață și un impact nu numai asupra sistemelor de sănătate și îngrijire, ci și asupra mai multor sisteme britanice, în special asupra rețelei electrice naționale și a sistemului de transport. Luni a fost o scădere a numărului celor ce călătoresc pentru că oamenilor li s-a spus pur și simplu să stea acasă și să nu facă nici un fel de deplasare.

Chiar și așa, au fost probleme în sistemul de transport, au fost blocaje pe liniile de cale ferată, trenurile au fost obligate să circule mult mai încet decât de obicei; iar astăzi, mai multe secțiuni de cale ferată sunt pur și simplu închise, iar circulația trenurilor anulată. Pe aeroportul Luton, pistele au fost atât de încinse încât zborurile au fost suspendate pentru o perioadă.

Deși sunt așteptate mai multe întreruperi marți în toată Marea Britanie; dar, în același timp, meteorologii așteaptă ca valul de căldură să se potolească în marți seară, cu ploi în mai multe zone din țară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE