Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

55 de grade, temperatura resimțită miercuri, în București, la soare. Canicula va persista și în zilele următoare

55 de grade Celsius la soare a fost temperatura resimțită miercuri, la orele de vârf, iar la umbră, termometrele afișau 40 de grade Celsius. Jurnaliștii Euronews au monitorizat temperatura la orele prânzului atât în parc, cât și în stațiile de transport în comun și în locurile cele mai aglomerate din Capitală. Atenție: copiii resimt o temperatură mai mare decât adulții.

Ioana Corneev, jurnalist Euronews România: „Este mijlocul zilei, iar camera de termoviziune imi arată că la soare, unde suntem noi, în aceste momente sunt aproximativ 55 de grade Celsius. Ne-am mutat la umbră, într-o zonă din parc oarecum împădurită, iar camera de termoviziune îmi arată că la umbră sunt 35 de grade Celsius. La orele prânzului temperatura în stațiile de transport în comun este extrem de greu de suportat. Chiar dacă în spatele meu pare umbră, camera de termoviziune înregistrează 50 de grade Celsius.”

Copiii resimt o temperatură mai mare decât adulții

Am făcut un experiment, ca să putem compara temperatura resimțită de un adult și de un copil, în mijlocul zilei, la soare.

După două minute de așteptare în soare, o persoană adultă resimțea la nivelul corpului între 40-45 de grade.

Ca să ne dăm seama cât resimte un copil de doi ani, am monitorizat temperatura de la nivelul solului până la nivelul genunchilor unui adult. Astfel, am descoperit că cei mici resimt o temperatură mai ridicată decât adulții, mai exact 45-50 de grade. Așadar, trebuie să avem grijă mai mare la îmbrăcămintea copiilor, dacă este neapărat nevoie să îi scoatem din casă la orele de vârf.

Meteorologii nu au vești bune nici pentru perioada următoare

Elena Mateescu, director ANM: „Este posibil ca până vineri să avem temperaturi caniculare, rămâne în vigoare cod galben, ne așteptăm ca valorile să fie foarte mari, maxime de 37 de grade. În același timp vorbim și de fenomene de instabilitate atmosferică accentuată. Căldura acumulată în sistem reprezintă ingredientele instabilității atmosferice. Ne așteptăm pe parcursul amiezilor să avem vijelii, ploi torențiale, cu 35 de l pe metru pătrat și la munte, peste 40. Aceste averse și caracterul torențial nu vor putea să refacă ce a făcut seceta.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE