Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Telefonul lui Liz Truss, ținta unui atac cibernetic al agenților ruși. Politicienii britanici cer investigarea afirmației

Telefonul personal al fostului premier britanic Liz Truss ar fi fost ținta unui atac cibernetic al unor agenți suspectați că lucrează pentru președintele rus Vladimir Putin. Incidentul s-ar fi produs pe vremea când Truss era ministru de Externe, relatează presa britanică. Opoziția cere o anchetă, în timp ce guvernul de la Londra a transmis că Marea Britanie are un sistem solid de protecție împotriva atacurilor cibernetice.

Agenții au obținut acces la „detalii extrem de secrete” ale negocierilor cu aliați internaționali, pe lângă mesajele private schimbate de Truss, mai relatează presa britanică citând surse care doresc să-și păstreze anonimatul. Printre mesajele vizate sunt și discuții cu miniștri de externe importanți despre războiul din Ucraina, inclusiv detalii despre transporturile de arme.

Părerile politicienilor britanici

„Telefonul lui Liz Truss a fost piratat de Rusia, a existat o tăcere a știrilor și, dacă da, de ce?”, a declarat purtătoarea de cuvânt a liberal-democraților pentru Afaceri Externe, Layla Moran. „Dacă se dovedește că aceste informații au fost ascunse publicului pentru a proteja candidatura lui Liz Truss la conducerea țării, ar fi de neiertat”.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Laburist pentru lege și ordine, Yvette Cooper, a declarat că „povestea ridică probleme în legătură cu securitatea cibernetică”.

„Este motivul pentru care securitatea cibernetică trebuie să fie luată atât de în serios de toată lumea din guvern, rolul statelor ostile”, a declarat ea pentru Sky News. „Dar, de asemenea, acuzațiile cu privire la faptul că un ministru al cabinetului a folosit un telefon personal pentru treburi guvernamentale serioase și întrebări serioase cu privire la motivul pentru care aceste informații sau această poveste a fost scursă sau informată chiar acum”.

Au fost descărcate mesaje pe o perioadă de aproape un an. Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a transmis că Executivul de la Londra are sisteme solide pentru protecția împotriva amenințărilor cibernetice, refuzând să facă alte comentarii. Liz Truss a fost nevoită să demisioneze ca urmare a eșecului privind planul său de măsuri economice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE