Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Țara europeană cu cel mai mare număr de decese cauzate de droguri

Consumul de droguri din România a ajuns la cel mai ridicat nivel din istoria țării, după spusele unui expert antidrog. Însă nu România este țara europeană cu cel mai mare număr de decese cauzate de acest fenomen. La acest capitol, Scoția se află pe primul loc în clasamentul țărilor europene.

Ultimele studii arată că Scoția are 1.051 de decese în ultimul an. Cifra este mai mică decât cea de anul trecut, care era de 1.330. În comparație, cifrele sunt mult mai mici decât cele din 1996, de exemplu.

Scoția, țara cu cele mai multe decese din Europa pe cap de locuitor

Astfel, în Scoția au existat 244 de decese printre persoanele între 15 și 64 de ani, decese provocate de consumul de stupefiante, potrivit Centrului European pentru Monitorizarea Drogurilor și a Dependenței de Droguri. Pe locul secund, la mare distanță, se află Marea Britanie, cu 88, iar România nu se află în primele zece.

La polul opus se află țările nordice. Finlanda are 79 de decese la un milion de locuitori și Islanda, 73, potrivit Euronews.com.

Organizațiile europene de profil și cele din Regatul Unit fac eforturi susținute pentru a reduce aceste cifre, iar concluzia la care s-a ajuns este că managementul prost a dus la această situație.

Există însă și o dispută la nivel politic, care pune multe piedici. Pe de o parte, Guvernul scoțian dorește să "depenalizeze" toate drogurile pentru uz personal, dar nu are competențele necesare pentru a face acest lucru, în timp ce guvernul conservator al Regatului Unit nu susține această mișcare.

"Așa cum am subliniat în propunerile noastre recente de reformă a legislației în materie de droguri, guvernul Regatului Unit ar putea face mai multe pentru a colabora cu noi în scopul de a ajuta la introducerea acestor măsuri", a spus Elena Whitham, ministrul scoțian al politicii în materie de droguri.

Pe de altă parte, liderul conservator scoțian Douglas Ross a criticat orice sugestie de dezincriminare a drogurilor: "Mi se pare o politică ridicolă a SNP să dorească dezincriminarea drogurilor. Cum va reduce acest lucru decesele?"

Conform sursei citate, o represiune asupra aprovizionării cu droguri de către talibani în Afganistan a creat un gol pe piață, care este umplut cu opoide sintetice, care pot fi de 50 de ori mai puternice decât heroina și de 100 de ori mai puternice decât morfina.

"Toată lumea pare să știe că Scoția are o rată uimitoare de decese cauzate de droguri și situația aceasta a fost înainte de a avea această tendință emergentă de noi opioide sintetice în aprovizionarea cu heroină. Semnalele de alarmă ar trebui să sune peste tot în guvern și prin toate serviciile de tratament și susținere pentru că nu suntem pregătiți", a spus Kirsten Horsburgh, CEO al forumului Scottish Drugs.

Pe de altă parte, Annemarie Ward, CEO-ul FAVOR UK, care pledează pentru dependenții care se recuperează, a declarat că unii consumatori "ar putea primi opiacee, inclusiv heroină, livrate la ușă mai repede decât o pizza".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE