Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Țara europeană care nu vrea societate fără numerar. Cetățenii vor vota pentru păstrarea bancnotelor și a monedelor pentru totdeauna

Publicat de: Mirabela Vasile

Cetățenii elvețieni vor avea șansa să se asigure că economia lor nu va rămâne niciodată fără numerar, spune un grup, după ce luni au strâns suficiente semnături pentru a declanșa un vot popular pe această problemă.

Mișcarea Elveția Liberă (FBS) spune că numerarul joacă un rol în scădere în multe economii, deoarece plățile electronice devin implicite pentru tranzacții în societățile din ce în ce mai digitalizate, facilitând monitorizarea acțiunilor cetățenilor săi de stat.

Grupul vrea o clauză adăugată la legea valutară a Elveției, care reglementează modul în care banca centrală și guvernul gestionează masa monetară, care stipulează că o „cantitate suficientă” de bancnote sau monede trebuie să rămână întotdeauna în circulație.

Nu există dovezi ale unor mișcări către o societate fără numerar din partea autorităților elvețiene.

FBS a declarat că a strâns peste 111.000 de semnături în sprijinul măsurii, peste cele 100.000 necesare pentru declanșarea unui vot popular.

În apărarea numerarului

În cadrul sistemului de democrație directă al Elveției, propunerea ar deveni lege dacă va fi aprobată de alegători, deși guvernul și parlamentul ar decide cum a fost implementată acea lege.

„Este clar că... a scăpa de numerar nu atinge doar chestiuni de transparență, simplitate sau securitate... ci implică și un pericol uriaș de supraveghere totalitară”, a declarat președintele FBS, Richard Koller, pe site-ul grupului.

El vede, de asemenea, Elveția ca un purtător de standarde european pentru apărarea numerarului, deoarece promovarea unor astfel de garanții în Uniunea Europeană ar presupune procesul „aproape imposibil” de a obține aprobarea tuturor celor 27 de state membre.

Accelerată de impactul blocajelor din cauza COVID-19, tendința către creșterea plăților fără numerar a fost evidentă încă din 2017, când un studiu Ipsos a constatat că mai mult de o treime dintre europeni și americani ar rămâne fericiți fără numerar și aproape 20% au făcut acest lucru. deja.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE