Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primele bancnote cu chipul Regelui Charles al III-lea, prezentate de Banca Angliei. Când vor intra în circulație

Primele bancnote cu efigia Regelui Charles al III-lea au fost dezvăluite, marți, de Banca Angliei, după moartea Reginei Elisabeta a II-a. Banii vor intra în circulație la jumătatea anului 2024 în Regatul Unit.

„Portretul regelui va apărea pe modelele existente ale celor patru bancnote” de 5, 10, 20 şi 50 de lire sterline, „fără alte modificări” în designul acestora, a anunţat Banca Centrală într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Imaginea Regelui Charles al III-lea va apărea în locul portretului mamei sale, Regina Elisabeta a II-a, pe fața bancnotelor, precum și pe fereastra de securitate transparentă, așa cum reiese din imaginile făcute publice de Banca Angliei.

Bancnotele cu chipul Regelui Charles al III-lea vor circula în paralel cu cele vechi

Reprezentanții Băncii Angliei au explicat că portretul Regelui Charles al III-lea este o gravură realizată pe baza unei fotografii „furnizate de familia regală în 2013”. Imaginile au fost finalizate în ultimele luni și au fost autorizate de monarhul britanic.

Bancnotele din polimer le-au înlocuit treptat pe cele din hârtie în Marea Britanie din 2016. Noii bani cu chipul Regelui al III-lea vor fi produse pe scară largă în prima jumătate a anului 2023, înainte de a intra în circulaţie anul următor.

Primele monede cu efigia lui Regelui Charles al III-lea se află deja în circulație

Bancnotele cu chipul reginei Elisabeta a II-a vor continua să circule în paralel şi vor fi retrase doar atunci când vor fi deteriorate pentru a „minimiza impactul asupra mediului înconjurător şi cel financiar” al schimbării monarhului, urmând directivele Casei Regale, se precizează în comunicat.

Primele monede cu imaginea lui Charles al III-lea au intrat în circulaţie la începutul lunii decembrie şi au apărut în oficiile poştale din Regatul Unit.

Aproape 27 de miliarde de monede cu efigia reginei Elisabeta a II-a se află în prezent în circulaţie în Marea Britanie: şi acestea vor rămâne valabile şi vor fi înlocuite doar atunci când vor fi deteriorate sau uzate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE