Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Țara care le oferă oamenilor 84.000 de euro să se mute pe insula unde a fost filmată o capodoperă hollywoodiană

Metoda sporirii populației în anumite areale prin acordarea de bani a fost aplicată și în Irlanda. Dacă suma oferită este consistentă, iar locul este și unul atrăgător, cu istorie bogată, rețeta poate fi una de succes.

La asta s-a gândit și Guvernul Irlandei, printr-un program întins pe durata a zece ani, în care a inclus câteva insule mai îndepărtate drept destinație. Una dintre acestea este chiar Inis Mor, locul în care au avut loc filmările capodoperei hollywoodiene "The Banshees of Inisherin" (n.r.: Spiritele din Inisherin). Alte insule îndepărtate sunt Arranmore, recunoscută pentru nisipurile aurii, sau Insula Clare, de pe coasta Mayo, considerată "un paradis al drumețiilor", cu o populație de doar 160 de locuitori.

84.000 de euro, suma maximă oferită pentru relocare pe insulele irlandeze îndepărtate

În total, sunt vizate 23 de insule vestice, iar sumele oferite pot ajunge la 84.000 de euro, cu condiția ca acești bani să fie utilizați la restaurarea proprietății, prin reabilitarea sructurii, izolare și redecorare. În plus, clădirea trebuie să fi fost construită înainte de anul 1993 și să fie liberă de cel puțin doi ani.

Problema este că acele insule sunt destul de îndepărtate, fără vreun pod sau alte căi de legătură cu insula principală a Irlandei. Însă Guvernul asigură că merită să stai acolo, datorită peisajului și a calității aerului și că poți să trăiești în "casa visurilor tale".

Doritorii se pot înscrie în acest program începând cu 1 iulie, așa cum prevede site-ul Our Living Islands, acolo unde vor fi prezentate și proprietățile eligibile. Aceste granturi sunt o extensie a unei scheme care se află deja în vigoare în Irlanda continentală și care se numește "Croi Conaithe".

"Insulele noastre sunt o parte integrantă a structurii rurale a Irlandei. Ele găzduiesc și unele dintre comunitățile noastre cele mai marcante și distinctive din punct de vedere cultural. Scopul acestei măsuri este de a ne asigura că acestea continuă să supraviețuiască și să prospere pe insulele cele mai îndepărtate, mulți ani de acum încolo", a spus Heather Humphreys, ministrul dezvoltării rurale și comunitare.

Programe similare există și în Spania sau Italia, însă sumele pe care le poți primi sunt mai mici. De exemplu, micuța localitate Ponga, din nord-vestul Spaniei, oferă britanicilor 2.600 de lire (aproximativ 2.971 de euro) pentru a te reloca. În regiunea Puglia, din sudul Italiei, în Pressice-Acqarica, suma oferită este de 30.000 de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE