Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tânărul european al anului 2021 este român. Alexandru Manda: „Văd o Românie care să conteze, să fie egala celorlalte state din UE”

Publicat de: Euronews

A spart bariera tiparelor și cu mult curaj și perseverență a demonstrat că elevii au drepturi care nu trebuie încălcate. Vorbim despre Alexandru Manda, un tânăr din Constanța care a luptat pentru ca elevii să poată beneficia de burse, manuale școlare gratuite, dar și transport fără plată. Pentru reușitele sale, el a fost desemnat Tânărul European al Anului 2021.

Alex este un tânăr de 23 de ani care de aproape un deceniu s-a pus în slujba tinerilor români, în lupta pentru dreptul la educație al fiecărui copil. A ieșit din tipare când și-a dat seama ca elevii din Constanța au nevoie de mai mult, așa că alături de câțiva colegi au decis să iasă în față pentru normalitate. Drumul nu a fost deloc ușor.

„Eram nemulțumit de abuzurile care se întâmplau în școală în școala gimnazială în care am învățat îmi vedeam colegii abuzați, drepturile încălcate lor și mie, vedeam cum autoritățile locale de asemenea ne călcau în picioare drepturile, vedeam cum nouă ca elevi nu ne era deloc luat în seamă punctul de vedere, vedeam cum singurul nostru rol este să stăm în bancă și să ascultăm”, a declarat Alexandru Manda.

Vocea puternică a acestor tineri curajoși nu a putut fi ignorată de autoritățile locale și chiar dacă la început nu au fost băgați în seamă, nu s-au descurajat.

„La început eu și colegii mei nu eram băgați în seamă, din contră eram discreditați de către autorități dar și în fața colegilor noștri de către diverși politicieni care dădeau mesaje împotriva noastră în presă, dar ușor, ușor, mai ales după primele victorii, după ce am câștigat la Constanța transportul gratuit pentru elevi, au început să fie conștienți că elevii pot fi o forță, pot fi un vector al schimbării, iar noi ca elevi suntem vocea care trebuie ascultată, pentru că nu poți să iei decizii în societate fără să iei în calcul viitorul societății”, a povestit el.

Era în liceu când a fondat, alături de alți câțiva colegi Asociația Elevilor din Constanța, iar curând au venit și primele victorii.

„Am obținut bursele pentru elevi în Constanța și în 45 de localități din cele 70 ale județului Constanța, aici eram când am obținut manualele gratuite pentru elevi în întreaga țară după ce am învins în instanță Ministerul Educației, aici eram când am crescut bursele pentru elevii din Constanța succesiv astfel încât fondul de burse a ajuns în 3 ani de la 2 la 9 milioane de lei”, a menționat Alexandru Manda.

După terminarea liceului s-a mutat în București, iar acum este vocea tinerilor români în Consiliul Europei. Vine la Constanța ori de câte ori are ocazia pentru a-i îndruma pe cei care duc mai departe Asociația Elevilor ce luptă în continuare pentru drepturile elevilor.

„Una dintre cele mai importante realizări a fost faptul că ne-a format și pe noi ca echipă managerială, ne-a acomodat cu ideea că un reprezentant al elevilor are un cuvânt de spus și trebuie ascultat în organizațiile noastre”, a afirmat Bianca Ibadula, directoarea Colegiului Național ”Mihai Eminescu” din Constanța.

După liceu, Alex s-a îndreptat către Facultatea de Drept din București. Anul acesta a fost numit oficial membru în Consiliul Consultativ pentru Tineret al Consiliului Europei pentru un mandat de 2 ani.

„Reporter: Cum vezi România în Europa în următorii 10 ani?

Alexandru Manda: Văd o Românie care să conteze, să fie egala celorlalte state din UE. Eu cred într-o Uniune Europeană mai puternică, mai solidară, o UE fără decalaje între țări și comunități, fără decalaje între cetățenii săi”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE