Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sute de oameni mor anual din cauza poluării, în Europa. Agenția de Mediu susține că nimeni nu respectă standardele

Calitatea aerului se îmbunătățește continuu în Europa, dar nivelurile de poluare sunt încă prea ridicate. Acesta este avertismentul emis de Agenția Europeană de Mediu într-un ultim raport. Numărul deceselor legate de particulele fine în suspensie a scăzut cu aproape jumătate între 2005 și 2021, dar statele membre trebuie să își continue eforturile, subliniază agenția.

Agenția Europeană de Mediu subliniază că cele douăzeci și șapte de state comunitare nu respectă nici măcar propriile standarde, ca să nu mai vorbim de cele stabilite de Organizația Mondială a Sănătății. Iar acest mod de acțiune amenință sănătatea europenilor.

Leena Ylä-Mononen, director, agenția europeană de mediu: ”Există, desigur, mulți poluanți atmosferici diferiți, dar autoritățile au stabilit că cei mai dăunători sunt particulele fine. Cele mai recente estimări arată că 253.000 de decese pot fi atribuite acestui poluant și acestea ar putea fi într-adevăr prevenite prin măsuri corecte.”

52.000 de oameni au murit din cauza poluării cu dioxid de carbon

Poluarea cu dioxid de azot este responsabilă pentru 52.000 de decese, iar expunerea pe termen scurt la ozon este responsabilă pentru alte 22.000 de decese în Uniunea Europeană. În orașe, transportul este principala sursă de poluare. În unele zone, încălzirea locuințelor cu combustibili solizi, cum ar fi cărbunele sau lemnul, deteriorează, de asemenea, calitatea aerului. Toate aceste fenomene acumulate pot provoca sau agrava boli.

Leena Ylä-Mononen, director, agenția europeană de mediu: ”În cele mai grave cazuri, provoacă boli care duc destul de repede la moarte. De exemplu, cancerul pulmonar. Dar este, de asemenea, important de remarcat, iar raportul nostru analizează acum pentru prima dată mai detaliat diferite boli, care este impactul poluării aerului în agravarea unor boli cum ar fi astmul sau afecțiunile cardiace cronice. Prin urmare, calitatea vieții este afectată în multe privințe de poluarea aerului care există și astăzi în Europa.”

Agenția europeană de mediu subliniază, de asemenea, că schimbările climatice și în special creșterea temperaturilor în orașe, amenință calitatea aerului și, prin urmare, sănătatea europenilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE