Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Acțiuni nefirești, la nivelul Comisiei Europene, în ceea ce privește achiziția de vaccinuri anti-COVID

Presa internațională a scris despre anumite nereguli care ar fi avut loc la nivelul Comisiei Europene, în cazul achiziționării vaccinurilor anti-COVID, în perioada pandemiei.

Schimb de mesaje între Ursula von der Leyen și CEO-ul Pfizer

Primul lucru care a stârnit interesul opiniei publice, în primul rând, a fost numărul foarte mare de vaccinuri. Au fost comandate și contractate 4,2 miliarde de doze de vaccin, în condițiile în care populația UE e undeva de 400-500 de milioane de locuitori. Chiar și cu trei doze, este departe de a se ajunge la 4,2 miliarde.

Până în septembrie anul trecut, în Europa se livraseră 1,7 miliarde, deci au rămas undeva cantități impresionante de vaccinuri care au fost contractate, nu știm, însă, dacă și plătite.

Interesant este că nu se știe foarte mult despre procedura de achiziție, deși aceasta trebuie să fie în transparență totală. Publicații importante din Europa și din SUA, Der Spiegel din Germania și New York Times din Statele Unite, au vorbit despre o serie de mesaje care au fost schimbate între președinta Comisiei Europene, Ursula von der Lyen, și directorul executiv al companiei Pfizer, Alfred Bourla, Pfizer fiind una dintre companiile care au livrat cantități impresionante de vaccinuri, 1,8 miliarde de doze.

Aceste schimburi de mesaje s-au purtat în luna aprilie 2021, iar în mai, Comisia Europeană a anunțat un pachet major de achiziții.

De precizat este că deși convorbirile oficialilor europeni trebuie păstrate într-o formă sau alta, de exemplu, înscrise în Registrul European ARES, ele nu ar fi acolo. Cei de la Comisia Europeană, de la instituțiile europene, au anunțat, de exemplu, că SMS-urile și convorbirile pe chat, fiind de scurtă durată, nici măcar n-a existat intenția să fie păstrate. Mail-urile trebuie să se regăsească în integralitatea lor acolo, ca să poată fi accesate pentru a dovedi corectitudinea unei discuții și, în consecință, corectitudinea unui contract. Ombudsmanul European, cel care a încercat să afle mai multe lucruri despre această situație, nu a reușit să obțină niciun fel de răspuns.

Întrebările, la ora actuală, sunt așa, așadar: era nevoie, într-adevăr, în Europa, de atât de multe vaccinuri anti-Covid? Câte au fost plătite, ce se întâmplă cu restul? Și ce conțin mesajele care au fost schimbate între Ursula von der Lyen, șefa Comisiei Europene și medic de profesie, și directorul executiv al uneia dintre companiile care au livrat aceste vaccinuri?

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE