Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Surse: Mandatele rectorilor limitate la două de câte 4 ani. Universitățile, obligate să acționeze în instanță dacă CNATDCU dă verdict de plagiat

Mandatele rectorilor vor fi limitate la maximum două de câte 4 ani, potrivit ultimei variante a proiectului legii învățământului superior. Însă, proiectul nu ia în calcul mandatele care au fost până acum, ceea ce înseamnă că abia din momentul aprobării lor se vor număra cele două mandate. Astfel, o persoană care are deja la activ două mandate de rector, după aprobarea legii va putea ocupa pentru încă 8 ani fotoliul de la conducerea universității, potrivit surselor euronews.ro.

În legea Educației actuală, aprobată în 2011, scrie că „O persoană nu poate fi rector al aceleiași instituții de învățământ superior pentru mai mult de 8 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele și de întreruperile acestora”. Această mențiune a blocat persoanele care mai ocupaseră funcția de rector să revină și după intrarea în vigoare a noii legi.

O altă măsură din ultima variantă a proiectului se referă la Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). Acesta nu va mai fi desființat. În schimb, va primi niște atribuții care îl vor împuternici să ia niște măsuri în cazul doctoratelor plagiate. Mai exact, toate universitățile vor fi obligate să se autosesizeze dacă există suspiciuni că o teză ar fi plagiată, nu trebuie să aștepte ca cineva să depună o sesizare. În aceste cazuri, universitatea reanalizează teza, din punct de vedere etic.

Verdictul universității este transmis mai departe persoanei care a sesizat suspiciunea de plagiat (în cazul în care nu e vorba de autosesizare) și autorului tezei de doctorat. Mai departe, oricare dintre ei poate contesta decizia universității la CNATDCU, care devine un fel de instanță de apel, în acest caz.

Dacă CNATDCU ajunge la concluzia că acea teză a fost plagiată, atunci universitatea în cauză va fi obligată prin lege să acționeze în instanță și să ceară retragerea titlului de doctor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE