Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Surse: Examen de admitere la liceele unde există competiție. Elevii vor susține câte două probe/specializare. Cât va mai conta Evaluarea Națională

Toate liceele care au competiție vor putea organiza admitere cu câte două probe scrise la fiecare specializare pentru până maximum 90% din locuri, potrivit ultimei variante a legii educației învățământului preuniversitar. De asemenea, liceele vor decide dacă vor folosi la media finală de admitere media de la Evaluarea Națională, potrivit surselor Euronews Romania. 

Ponderea mediei de la Evaluarea va fi decisă tot de licee. Spre exemplu, examenul național poate avea o pondere de 50%, iar probele de la admitere 50%. Însă, liceele pot să nu ia deloc în considerare Evaluarea Națională la admitere. 

Subiectele de la aceste probe nu vor fi realizate de către profesorii din licee, ci de către specialiștii Ministerului Educației din cadrul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație. 

Liceele pot alege care sunt materiile la care vor organiza probe pentru fiecare specializare. Spre exemplu, dacă un liceu are două specializări: filologie (profilul Uman) și matematică-informatică (Real), atunci pot organiza examen la probe ca română/limbă străină pentru filologie sau matematică și informatică pentru specializarea de la Real.

Aceste modificări ar urma să intre în vigoare la 4 ani după ce vor fi aprobate noile legi. Asta înseamnă că 2028 este primul an în care va fi admitere la liceu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE