Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Curtea Constituțională aprobă proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare

Curtea Constituţională a României a respins, miercuri, sesizarea URS pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament, au precizat, surse Euronews România. Astfel, noile măsuri fiscal-bugetare ar putea intra în vigoare dacă legea va fi promulgată de președintele Kalus Iohannis.

Preşedintele CCR, Marian Enache, a afirmat că procedura de adoptare a legii privind măsurile fiscal-bugetare, prin angajarea răspunderii Guvernului, a respectat exigenţele Constituţiei şi a jurisprudenţei Curţii Constituţionale.

"Curtea a constatat că angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului de lege a vizat un scop unic şi unitar, respectiv creşterea veniturilor la bugetul public naţional şi reducerea cheltuielilor statului. În cadrul examenului de constituţionalitate, sub aspect extrinsec, s-a conchis că procedura de adoptare a legii, prin angajarea răspunderii Guvernului, a respectat exigenţele Constituţiei şi a jurisprudenţei Curţii Constituţionale. De asemenea, sub aspect intrinsec, Curtea a reţinut că dispoziţiile legale, în mod punctual criticate de autorii obiecţiei de neconstituţionalitate, au fost adoptate în marja de apreciere şi de oportunitate de care legiuitorul dispune în materie financiar fiscală. Prin urmare, judecătorii constituţionali au decis, cu majoritate de voturi, că obiecţia este neîntemeiată, că legea în ansamblul său este constituţională, declarând respingerea obiecţiei", a declarat Marian Enache.

El a adăugat că articolul din lege referitor la diminuarea contribuţiei la Pilonul II de pensii administrat privat a persoanelor fizice implicate în activitatea de creare de programe şi calculator este constituţional.

Marian Enache a mai anunţat că instanţa constituţională a respins, cu unanimitate de voturi, ca neîntemeiate, celelalte peste 30 de critici formulate în sesizare.

USR: Pachetul de legi încalcă principiul securităţii juridice

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, anunţa că a fost depusă sesizarea la Curtea Constituţională cu privire la pachetul de legi pe care Guvernul condus de Marcel Ciolacu şi-a angajat răspunderea în Parlament.

"Am depus la secretariatul general sesizarea USR, Forţa Dreptei şi PNL împotriva legii prin care Ciucă şi Ciolacu bagă mâna adânc în buzunarul românilor care muncesc. Cum spuneam, am găsit şi doi liberali, Vîlceanu şi Pecingină. Sunt 46 de pagini de articole de neconstituţionalitate, sunt 13 articole din Constituţie călcate în picioare de Ciolacu în acest proiect. O să vă dau câteva argumente. Unele sunt de procedură şi o să le citesc. Nu au fost respectate condiţiile pentru angajarea răspunderii Guvernului. Guvernul şi-a angajat răspunderea cu privire la un pachet de legi, sunt modificate 22 de acte normative, nu e un proiect de lege unitar, nu este respectată condiţia aplicării imediate a legii. Este ala-bala-portocala. Unele prevederi se aplică la 1 octombrie, unele prevederi se aplică la anul, unele în 2025, iar CCR a spus în nenumărate rânduri că asta nu este în regulă şi a admis sesizări de neconstituţionalitate. A spus clar că atunci când îţi angajezi răspunderea ca Guvern trebuie să ţi-o angajezi pe ceva urgent", a spus Moşteanu la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că pachetul de legi pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea a încălcat principiul securităţii juridice, ca urmare a lipsei de claritate şi predictibilitate a normelor din această lege.

"Se încalcă principiul egalităţii în faţa legii prin tratamentul inegal şi discriminările făcute. Este o sesizare din 2020 la CCR, făcută de PSD pe un pachet de măsuri fiscal-bugetare, atunci Guvernul Orban îşi angaja răspunderea, un Guvern care nu avea majoritate în Parlament, şi ăla este un caz în care Constituţia spune că trebuie să îţi angajezi răspunderea, nu atunci când ai peste 60% în Parlament, cât au PSD, PNL cu susţinerea minorităţilor. Nu au niciun argument pentru care să îşi angajeze răspunderea pe un proiect atât de complex, trebuia să vină cu el în Parlament şi CCR atunci exact asta a spus", a menţionat purtătorul de cuvânt al USR.

Moşteanu a explicat că prin depunerea sesizării la CCR pachetul de legi este blocat pentru moment şi nu va produce efecte.

"Astăzi, acum, am blocat această lege şi această lege nu va intra în vigoare. Până vor judeca cei de la Curtea Constituţională, acest proiect este blocat, este oprit, nu va creşte nicio taxă. Din acest moment, practic, legea nu există, nu produce niciun fel de efecte. (...) Sunt nenumărate decizii din ultimii 20 de ani ai CCR pe astfel de speţe. Nu văd cum ar putea, ce contorsiuni ar putea să facă CCR să spună că această lege a lui Ciolacu, care este o tocăniţă cu de toate, care încalcă 13 articole din Constituţie, nu văd cum ar putea să spună că acest proiect este constituţional. Ciolacu este oprit în momentul ăsta. Dacă vrea să facă reformă, trebuie să vină cu o reformă în Parlament, are majoritate, poate să şi-o folosească să treacă proiecte printr-o dezbatere corectă, o dezbatere în comisii, o dezbatere cu organizaţiile patronale, cu sindicatele, o dezbatere cu toţi oamenii care sunt loviţi de această nemernicie a lui, această lege prin care bagă mâna adânc în buzunarul oamenilor cinstiţi pentru a-şi hrăni el şi Ciucă 'Buzaţii' din teritoriu", a conchis Moşteanu.

Proiectul de lege propune următoarele măsuri importante:

Microîntreprinderile:

  • Plătesc impozit de 1% pe cifra de afaceri până la venituri de 60.000 euro pe an.
  • Plătesc impozit de 3% dacă veniturile depășesc 60.000 euro pe an.
  • Se renunță la impozitarea cu 16% pe profit dacă rata de rentabilitate trece de 30%.

Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro:

  • Vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri.

Băncile:

  • Vor plăti un impozit de 1% pe cifra de afaceri.

Scutirea de impozit:

  • În IT, construcții, agricultură și industria alimentară se menține doar pentru venituri sub 10.000 lei.

CASS pentru angajații din construcții, agricultură și industria alimentară.

Creșterea TVA:

  • Se menține TVA de 5% pentru cărți, ziare, reviste, muzee și evenimente culturale, livrarea de lemn de foc și energie termică.
  • Crește de la 5% la 9% TVA pentru livrarea de locuințe sociale, livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență.
  • Crește de la 9% la 19% TVA pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat.

Impozit special pentru persoanele fizice:

  • Deținătorii de imobile mai scumpe de 500.000 euro și mașini mai scumpe de 75.000 euro vor plăti un impozit special.

Majorarea voucherelor de vacanță:

  • Se majorează la valoarea de 1.600 lei.
  • Se plătește o contribuție de asigurări de sănătate de 10%.
  • Se acordă doar persoanelor cu venituri nete sub 8.000 lei.
  • Voucherele de vacanță și tichetele de masă vor putea fi acordate și în bani.

PFA:

  • Se menține sistemul actual de plafoane de 6-12-24 salarii minime.
  • Se introduce un plafon suplimentar de 60 de salarii minime.

Cresterea accizelor:

  • La țigări și alcool.

Măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare.

RO e-Sigiliu:

  • Se instituie Sistemul național RO e-Sigiliu în vederea asigurării respectării trasabilității transporturilor rutiere de bunuri pe teritoriul României.

Impozitarea veniturilor nedeclarate:

  • Veniturile a căror sursă nu poate fi dovedită se impozitează cu 70%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE