Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Surse: Ce urmează după amânarea rotativei. PSD vrea ca Marcel Ciolacu să devină premier până la 1 Iulie

Greva profesorilor a amânat rotativa guvernamentală, iar discuțiile privind formarea noului Executiv au intrat în ”stand-by”. Cu toate acestea, PSD nu ar fi dispus să aștepte prea mult demisia lui Nicolae Ciucă. De partea cealaltă, anumiți lideri din PNL îi acuză pe social-democrați că evită să preia șefia Guvernului într-o perioadă dificilă.

Premierul Nicolae Ciucă rămâne pentru moment în fruntea Executivului, cel puțin până la finalizarea protestelor. Amânarea rotativei a împărțit PNL în două tabere. Există lideri în partid care au reacționat dur și au acuzat PSD că evită să preia șefia Guvernului într-un moment dificil. De asemenea, există voci în PNL care solicită acum amânarea rocadei până la toamnă.

În ceea ce privește împărțirea ministerelor, liberalii vor în continuare să pună mâna pe Ministerul Dezvoltării, de la UDMR, și pe Ministerul Transporturilor, de la PSD.

PSD vrea ca Marcel Ciolacu să devină premier până la 1 iulie

Social-democrații au fost primii care au solicitat ca discuțiile privind rocada guvernamentală sa fie amânate până la finalizarea grevei din Educație. Conform informațiilor obținute de Euronews România, președintele PSD, Marcel Ciolacu, vrea acum să se concentreze asupra reformei pensiilor speciale și să lase Guvernul actual să ajungă la un acord cu profesorii pentru oprirea grevei. Proiectul pensiilor speciale este blocat de aproape 6 luni în Parlament.

Luni ar urma să fie depuse noile amendamente convenite la Bruxelles. PSD își dorește ca reforma pensiilor speciale să treacă de forul decizional cel târziu peste două săptămâni, iar apoi să meargă la promulgare.

De asemenea, Marcel Ciolacu și-ar dori sa preia șefia Executivului până la 1 Iulie, când se va termina sesiunea parlamentară. PSD ar fi de acord ca acum să fie respectat protocolul și să nu mai existe alte negocieri pentru împărțirea ministerelor.

Potrivit surselor din coaliție, PSD nu mai ține cu orice preț să păstreze Ministerul Transporturilor.

Profesorii nu dau înapoi

Profesorii au blocat schimbul premierilor și pentru moment nu dau semne că ar putea renunța la greva generală. După ultima rundă de negocieri de la Guvern, liderii sindicatelor au anunțat că își doresc o mărire salarială de 25% pentru toți profesorii din țară.

Executivul a transmis ca acest lucru este imposibil și a oferit o noua serie de prime pentru profesori, in valoarea de 2500 de lei. Dascălii au refuzat categoric această oferă și au transmis că rămân în grevă. Profesori din toată țara vor participa la un nou protest de amploare, marți, in fata Palatului Victoria.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE