Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Salariile pentru personalul nedidactic cresc cu 9%. Sporurile anunțate de Guvern în plină grevă a profesorilor

Aproape 55.000 de persoane care lucrează ca personal nedidactic în sistemul de învățământ vor beneficia de o creștere a salariului cu 9%. Anunțul a fost făcut joi seara de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, ca urmare a discuțiilor purtate de coaliția de guvernare cu sindicatele din educație.

Reprezentantul Executivului a precizat că, deocamdată, salariile profesorilor nu vor crește, indexarea urmând să aibă loc odată cu intrarea în vigoare a noii legi de salarizare unitară.

”Decizia coaliției de guvernare care va fi implementată chiar mâine de către Guvernul României, în ședința de Guvern de dimineață, vizează închiderea ridicării la nivel maxim pentru veniturile din educație, prin mărirea veniturilor care se regăsesc ca personal nedidactic - anexa 8 a legii salarizării - o măsură care vizează 55.000 de oameni care lucrează în acest sector, cu o medie a creșterii veniturilor de aproximativ 9%.

Acestor venituri li se vor adăuga două prime consecutive - una în luna iunie și una în luna octombrie de câte 500 de lei fiecare. De asemenea, aceste prime fiind oferite tuturor celor 55.000 de oameni care lucrează în categoria personalului nedidactic”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Profesorii vor primi doar prime chiar dacă sindicaliștii au cerut măriri de salarii de 25%

”Pentru alte 220.000 de oameni care lucrează în sistemul educațional, mă refer aici la personalul didactic și personalul didactic auxiliar, în luna iunie va fi oferită o primă pentru cariera didactică de 1.000 de lei care va fi urmată în luna octombrie de a doua primă de 1.500 de lei.

Am ajuns la extinderea acestor formule care vor purta forma de premiere pentru tot personalul didactic. 220.000 de oameni vor primi în total 2.500 de lei”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai precizat că Executivul continuă discuțiile cu sindicatele în legătură cu noua grilă de salarizare.

”Este evident necesar ca noile creșteri așteptate de cei din sistemul de educație să intre în cadrul noii legi a salarizării care va avea în regim de urgență, devansat față de termenul din PNRR, decembrie, în 15 iulie urmând a fi prezentat public și a fi lansat în dezbatere pentru a găsit cele mai bune formule astfel încât cu prioritate cei care lucrează în educație să-și regăsească statutul.

Aceste eforturi care se fac vor fi dublate de faptul că la data de 1 septembrie, când Parlamentul își reia activitatea, discuțiile pe legea salarizării să fie purtate cu celeritate pentru a adopta cât mai curând și să avem siguranța ca la 1 ianuarie 2024, profesorii, educatorii, cei care lucrează în sistemul educațional, să aibă obținute, garantate și date în plată noile drepturi salariale care se vor regăsi în noua lege a salarizării”, a mai spus Dan Cărbunaru.

Prime pentru cadrele didactice, acordate de la 1 septembrie

  • Cadrele didactice care ocupă un post în zonele defavorizate vor primi o primă instalare egală cu cinci salarii minime brute pe țară.
  • Vor fi alocate sumele necesare pentru a deconta naveta personalului din învățământ din bugetul de stat și nu de la Primării, tocmai pentru a elimina potențialele blocaje sau întârzieri.
  • Norma didactică va fi redusă cu două ore săptămânal pentru personalul didactic de predare și instruire practică atunci când există o vechime în învățământ de peste 15 ani și gradul didactic 1, fără ca acest lucru să aducă o diminuare a salariului.
  • La încetarea contactului de muncă, în semn de respect față de personalul didactic care se pensionează, va fi acordată o primă care este echivalentul a două salarii de bază.
  • Pentru directorii unităților de învățământ și pentru inspectori (...) va fi acordat concediu de odihnă suplimentar, în conformitate cu contractul colectiv de muncă unic la nivel de sector - învățământ preuniversitar.
  • Cadrele didactice care coordonează implementarea proiectelor europene la nivel de unitate de învățământ vor putea beneficia de o reducere a normei didactice de la 18 la 16 ore pe săptămână.
  • Efortul bugetar național în ultimii doi ani - 2022 și 2023 - au cumulat suplimentarea finanțărilor alocate din fondurile guvernamentale de opt miliarde de lei. Sunt dublate de investiții masive în sistemul educațional în valoare de 3,6 miliarde de euro din cadrul PNRR.
  • De la 1 septembrie intră în acțiune programul național de stimulare a excelenței didactice. Se va înființa un fond de premiere pentru activitatea suplimentară aflat la dispoziția directorului unității de învățământ. Va putea crește autonomia școlilor în a recunoaște meritele celor performanți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE