Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Greva profesorilor continuă a patra zi. Sindicaliștii anunță proteste în fața Palatului Cotroceni. ”Rotativa se oprește până când se rezolvă problemele din Educație”

Profesorii protestează, în a patra zi de grevă în învățământ. Mii de cadre didactice, din întreaga țară, s-au adunat în fața Guvernului, de unde au plecat în marș spre Parlament.

25/05/2023 , 18:55

Sindicaliștii vor ca veniturile profesorilor să crească cu 25%. Salariul unui debutant - 3.000 de lei

Reprezentanții celor trei sindicate din învățământ au anunțat joi seara că greva profesorilor va continua, iar marți cadrele didactice vor porni în marș din Piața Victoriei la Palatul Cotroceni. Sindicaliștii au reiterat că vor o creștere salarială de 25% pentru cadrele didactice, în așa fel încât un profesor debutant să aibă un salariu de 3.000 de lei.

”Am înaintat poziția noastră foarte clară , o creștere a veniturilor cu 25%. Sunt liberi să-și facă calculele necesare. Bineînțeles, actul normativ prin care să fie stipulat ca garanție ca salariul debutantului va fi echivalentul salariului mediu pe economie și va fi luat în calcul la viitoare lege a salarizării unitare.

Noi am făcut o prezentare a poziției noastre. Ei mai departe urmează să analizeze și să vină cu un răspuns”, a afirmat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.

Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a explicat că ”25% creștere înseamnă că la un debutant să ajungă de la fabulosul salariu de 2.500 de lei la 3.000 de lei”.

Marius Nistor: ”Nu ne interesează ce anume se întâmplă cu rotativa guvernamentală”

”Nu ne interesează ce anume se întâmplă cu rotativa guvernamentală. Pe noi ne interesează ca Executivul să ia decizii importante care să ducă la oprirea acestui conflict de muncă.

Dacă ne interesează cei peste trei milioane de elevi, milioane de părinți și sutele de mii de angajați din sistem, rotativa trebuie să treacă în plan secund și în prim plan trebuie să fie rezolvarea acestei probleme”, a mai spus Marius Nistor.

Rotativa se oprește până când se rezolvă problemele din Educație. Sunt niște interese mari aici”, a subliniat Simion Hăncescu.

Sindicaliștii din învățământ au dat de înțeles că așteaptă ca Guvernul să vină cu un răspuns cât mai repede în cazul revendicărilor acestora.

”E o aritmetică foarte simplă. Se poate într-o jumătate de oră. Tot calculul este elementar. Înmulțirea cu 1,25 la ceea ce avem azi nu este grea. Trebuie însă să facă asta cât mai repede.

Sperăm ca mâine să ne recheme și să ajungem la o înțelegere. Propunerile sunt de bun simț”, a afirmat Anton Hadăr.

Greva profesorilor continuă și săptămâna viitoare. ”Marți va fi un marș de protest”

”Greva continuă. Marți va fi un marș de protest. Oamenii vor pleca din Piața Victoriei la Palatul Cotroceni, la domnul profesor Iohannis”, a mai precizat Simion Hăncescu.

În condițiile în care 200.000 de cadre didactice se află în grevă, sindicaliștii au afirmat că este în interesul guvernanților să ofere un răspuns.

”Dacă vrem să se termine această grevă, este în interesul lor să-și facă calculele rapid și să vină cu un răspuns”, a afirmat Marius Nistor.

25/05/2023 , 13:06

Estimare: circa 4.500 de profesori în Piața Victoriei

Potrivit estimărilor, circa 4.500 de profesori s-au adunat în Piața Victoriei, de unde au plecat în maș spre Parlament. Sindicatele anunțat că așteaptă la protestul de astăzi în jur de 15.000 de cadre didactice din întreaga țară.


Dascălii cer salarii mai mari, pornind de la 4.000 de lei pentru debutanți. Liderii de sindicate din Educație au anunțat în urma negocierilor de aseară că azi vor lua o decizie și în privința grevei generale.

Mitingul - organizat de Federația Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” - ar urma să aibă loc joi între orele 12:00 și 16:00, conform adresei transmise de sindicate către Primăria Municipiului București.

Oferta Guvernului pentru profesori

La ora la care profesorii se strângeau în fața clădirii Executivului, purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunțat că salariile cadrelor didactice nu vor fi mărite până la finalizarea legii salarizării. În schimb, Guvernul propune pentru personalul didactic și cel auxiliar suma de 1.000 de lei, sumă forfetară care urmează să intre pe un card pe modelul cardului de energie.

”Pe acest card vor fi încărcate următoarele sume:

  • 1.000 de lei pentru personalul didactic și cel didactic auxiliar, în luna iunie
  • 1.500 de lei pentru personalul didactic și cel didactic auxiliar, în luna octombrie, dintre care 500 de lei e suma forfetară, iar 1.000 de lei reprezintă bani pentru susținerea unor activități didactice

În ceea ce privește personalul nedidactic:

  • 500 de lei pentru luna iunie
  • 500 de lei pentru luna octombrie

Din aceste sume, 150 de lei reprezintă suma forfetară pentru fiecare dintre tranșe.”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Profesorii resping oferta Guvernului. Greva profesorilor continuă

Sindicaliştii din Educaţie au refuzat oferta Guvernului pentru încetarea grevei, a anunţat joi, în Piaţa Victoriei. preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Nistor.

"Colegii veniţi din Bucureşti şi din ţară spun un NU hotărât, acestei oferte. Greva declanşată de noi este o grevă care nu mai este legată în acest moment numai de revendicări salariale, este o grevă pentru demnitate, este o grevă pentru statutul social al celor care lucrează în sistemul de învăţământ, este o grevă pentru respect. Vreau astăzi, în numele colegilor mei, să fac un gest care aparent este simbolic. Această carte reprezintă esenţa proiectului România Educată. Din păcate, în acest moment, prin atitudinea Guvernului, prin atitudinea Parlamentului României devine un conţinut lipsit de sens şi o las aici, în faţa dumneavoastră, împreună cu un pix, pentru a se înţelege că România se îndreaptă către statutul de România eşuată", a subliniat Marius Nistor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE