Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Greva profesorilor îl ține pe Nicolae Ciucă premier. Surse: Rotativa se va face până pe 30 iunie, iar noul guvern va avea 18 ministere

De Mirabela Vasile  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Coaliția de guvernare a amânat rotativa guvernamentală. Anunțul a fost făcut de premierul Nicolae Ciucă, vineri dimineață.

5/26/2023, 10:34

Rocada, finalizată până la 30 iunie

Potrivit unuor surse PSD, rocada guvernamentală se va face cel târziu până pe 30 iunie, când se termină sesiunea parlamentară.

Totodată, coaliția de guvernare nu se așteaptă la înghețarea anului școlar.

Noul guvern va avea 18 ministere, se ia din nou în calcul respectarea protocolului, ceea ce înseamnă că UDMR ar rămâne cu Ministerul Mediului și Ministerul Dezvoltării.

”Coaliția de guvernare a reușit să depășim crizele succesive și suprapuse, am trecut de asemenea prin toate acestea asumându-ne cu responsabilitate. Guvernul pe care îl conduc și este un guvern care are o susținere politică consolidată, împreună cu Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor am căzut de acord că singura șansă pentru noi să depășim aceste probleme este să realizăm o coaliție politică stabilă, ceea ce și am realizat.

Putem afirma că prin această stabilitate politică am putut gestiona criza energetică, am putut asigura consecinţele războiului din Ucraina, am putut gestiona efectele inflaţiei. Consider că toate aceste măsuri ne-au asigurat şi creşterea economică, România fiind ţara din Europa care a avut a treia cea mai mare creştere economică, atât anul trecut cât şi în primul trimestru din acest an.”, a declarat premierul.

Nicolae Ciucă: Mandatul va fi preluat de Marcel Ciolacu

”Am considerat că măsurile trebuie să fie îndreptate pentru ca cetăţenii să nu resimtă consecinţele. Am considerat că prin investiţii putem asigura creşterea economică, iar anul trecut absorbţia fondurilor UE şi valoarea investiţiilor străine a fost de aproximativ 22 miliarde de euro, record pentru ţara noastră.

Trebuie să continuăm să asigurăm coerenţa stabilităţii politice. La jumătatea acestei perioade, am decis să îmi depun mandatul şi el să fie preluat de domnul preşedinte Marcel Ciolacu.

Astăzi ar fi trebuit să îmi depun mandatul, în condiţii în care situaţia se menţinea la un anumit echilibru. Ţinând cont de faptul că, aşa cum am găsit soluţii până acum şi nu am dat înapoi din faţa responsabilităţii, după discuţii avute în coaliţie, am decis să continuăm dialogul cu sindicatele din Învăţământ. Am decis să menţinem dialogul astfel încât să găsim soluţii pentru problemele îndreptăţite ale cadrelor didactice şi să facem în aşa fel încât pe baza înţelegerii şi raţiunii, împreună cu dumnealor, să găsim soluţii. Doar că ele nu se pot rezolva printr-o singură decizie.

Suntem conştienţi de nevoia de a ridica nivelul de salarizare al cadrelor didactice, nu doar la nivelul aşteptărilor lor, ci la nivelul de recunoaştere pentru ceea ce înseamnă haina de profesor în România. Este foarte clar că ne dorim cu toţii ca viitorul acestei ţări să poată să aibă predictibilitate.

În acest moment, făcând apel la raţiunea cadrelor didactice, nu ne putem asuma ca printr-o măsură unidirecţională să dezechilibrăm întreg bugetul de stat.

În atare condiţii, aşa cum am menţionat mai devreme am avut discuţii până aseară târziu, am discutat şi astăzi dimineaţă, şi am convenit ca până la soluţionarea acestor probleme, să nu îmi depun mandatul şi să îmi asum în continuare responsabilitatea funcţiei de premier. În felul acesta, sper să fie create condiţiile astfel încât, într-o perioadă de timp cât mai scurtă, să putem pune în aplicare planul de rocadă la nivelul coaliţiei", a declarat Nicolae Ciucă.

Marcel Ciolacu: ”Avem convenit un calendar cu liderii din învăţământ”

"Eu am spus încă de săptămâna trecută că înaintea discuţiilor politice trebuie să ne asumăm rezolvarea problemelor majore din societate. Mai ales că o grevă generală presupune şi o încărcătură emoţională deosebită. Consider că decizia luată de noi trei, copreşedinţii acestei coaliţii, este o decizie corectă, pe care ne-o asumăm împreună. 

Ne-am asumat împreună că în programul de guvernare prioritatea nr 1 o reprezintă profesorii şi sistemul de sănătate. Avem convenit un calendar cu liderii din învăţământ. Este unul scurt, dar pe care ni l-am asumat împreună. 

Repet, cred că este decizia corectă să nu intrăm în discuţii politice până nu rezolvăm această grevă a profesorilor", a declarat şi Marcel Ciolacu. 

Kelemen Hunor, despre greva profesorilor: Rezolvarea e în mâna Guvernului

"Când am format această coaliţie acum un an şi jumătate, ştiam că trecem printr-o perioadă dificilă. În continuare, e nevoie de predictibilitate, responsabilitate. Cunoaştem problemele societăţii şi ne-am asumat să le rezolvăm. În această perioadă, de când suntem la guvernare, am avut multe incendii. Cu o mână am stins incendiile, cu mâna cealaltă am construit, pentru că ăsta e rostul guvernării. Problemele din sistemul de învăţământ sunt cunoscute pentru guvern şi coaliţie, pot fi rezolvate. Rezolvarea e în mâna guvernului, a parlamentului, şi trebuie să fie etapizată. Dar vom reuşi să le rezolvăm aşa cum am reuşit şi în 2020, şi în 2021. 

Aseară am decis să continuăm în această formulă, cu Nicolae Ciucă premier, şi să dăm răspuns cum doreşte societatea şi cum ne-am asumat în programul de guvernare. Sunt optimist, am încredere în forţele noastre şi am încredere în oameni", a concluzionat Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. 

Distribuie

Taguri