Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Supraviețuitorii cutremurului caută adăposturi. Unii oameni locuiesc în sere: ”Nu avem nimic, e ca și cum am trăi în aer liber”

La aproape două săptămâni după cutremurele care au afectat Turcia si Siria, multe persoane strămutate încă încearcă să-și asigure nevoile de bază, precum hrană, apă curată sau un adăpost. Potrivit guvernului din Turcia, 56 de mii de clădiri au fost distruse sau grav avariate și urmează să fie demolate.

În două sate de lângă coasta mediteraneeană a Turciei, locuitorii au fugit din casele avariate și s-au adăpostit în sere, pe care le foloseau pentru cultivarea roșiilor. Sinistrații și-au adus bunurile pe care le-au putut recupera și spun că aproximativ două mii de persoane trăiesc acum sub acoperișurile din plastic.

„După cutremur, nu mai avem case. Nu mai există corturi aici. 60 sau 70 de persoane stau acum în serele noastre”, a mărturisit u localnic.

Mulți dintre oameni au familii numeroase. Pentru a putea se feri de frig și a găti alimentele distribuite de organizațiile umanitare, aceștia au amenajat sobe în interiorul serelor.

„Nu avem haine curate, nu putem să ne spălăm așa cum ne-am dori, nu putem face duș. Nu ne putem schimba hainele. Este foarte dificil să trăiești aici. Nu există chiuvetă. Nu avem nimic, e ca și cum am trăi în aer liber”, a spus un altul.

Momentan, nu există o cifră oficială a numărului de persoane afectate în regiunile calamitate. Dar estimările de la Ankara arată că aici locuiau aproximativ 14 milioane de oameni, adică 16% din populația Turciei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE