Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sute de mii de sinistrați, în Turcia și Siria. În orașul Adiyaman, voluntarii împart prânzuri calde pe străzi

Cutremurele din Turcia și Siria au impresionat o lume întreagă. ONG-uri au trimis voluntari și ajutoare umanitare în Turcia. Salvatori și oameni simpli din întreaga lume și-au lăsat familiile și au mers să dea o mână de ajutor. Pe de altă parte, sirienii de simt abandonați în fața dezastrului. Din cauza războiului civil, convoaiele umanitare au ajuns la ei mult mai greu.

Sinistrații din orașul turc Adiyaman primesc mese calde de la voluntari. Acești bărbați au împărțit 250 de kilograme de șaorma și iaurt.

„Mi-am adunat angajații și am venit aici. Toți prietenii mei sunt aici. Cu toții lucrează fără întrerupere. Oferim șaorma de pui”, a spus un voluntar.

„Ne-am organizat bine. Hrănim aproximativ 50 de mii de oameni. Lângă stația de autobuz se construiește un spital și noi îi hrănim de două ori pe zi și pe cei care lucrează pe șantier”, a precizat un alt voluntar.

Drama sinistraților din Siria

Situația sinistraților din Siria este mult mai complicată. Țara este măcinată de un război civil care durează deja de 12 ani. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, și înainte de cutremur, 4,1 milioane de sirieni erau dependenți de ajutoarele umanitare.

„Poporul sirian este dezamăgit. Dacă un astfel de dezastru se întâmpla în Europa sau într-o altă țară, întreaga lume s-au fi adunat pentru a salva victimele. Aici, în Siria, nu-i pasă nimănui. Nu primim ajutor nici din Turcia, nici de la guvernul sirian. Suntem sub asediu”, a menționat un voluntar din Siria.

Din cauza războiului civil, jumătate din instituțiile medicale din Siria nu funcționează. Cutremurul de săptămâna trecută a făcut peste două mii de răniți, așa că spitalele sunt arhipline.

„Îmi amintesc un caz. Am luat legătura cu o organizație și am cerut ajutor sub formă de echipament medical. Mi-au spus că ne pot da numai saci pentru evacuarea cadavrelor. Atât. Ei știu că oamenii nu pot fi ajutați și mor. Un singur drept mai avem, să murim”, a mărturisit un voluntar.

Organizația Mondială a Sănătății a lansat un apel pentru strângerea de fonduri, estimând necesarul ugent la 43 de milioane de dolari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE