Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Summit NATO: Forța de reacție rapidă a Alianței va crește de la 40.000 la 300.000 de militari

Invazia Rusiei în Ucraina a declanșat o "schimbare fundamentală" a abordarii NATO în domeniul apărării, iar statele membre vor trebui să-și sporească cheltuielile militare într-o lume din ce în ce mai instabilă. Declarația a fost făcută de liderul alianței, Jens Stoltenberg, la începutul Summitului NATO de la Madrid.

Liderii celor 30 de țări membre NATO vor adopta un nou plan de acțiune ca dovadă de solidaritate cu Ucraina. Pe lista de măsuri sunt incluse sprijinul militar, dar și creșteri ale bugetelor militare proprii ale statelor membre.

Mai mulți militari pe flacul estic NATO

Cea mai importantă decizie: desfășurarea mai multor arme grele și trupe, de-a lungul flancului estic al NATO.

Secretarul general al NATO a anunțat și cifrele: forța de reacție rapidă a Alianței va crește de la 40.000 la 300.000 de militari.

„Avem responsabilitatea de a sprijini Ucraina, prin oferirea de sprijin: sprijin militar, sprijin economic. NATO a sprijinit Ucraina din 2014. Nu ne-am trezit acolo în februarie 2022. Trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina, inclusiv prin impunerea de prețuri Rusiei, impunerea de sancțiuni”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Rusia nu mai este partener strategic

Acest document va conține conceptul strategic Madrid, care înseamnă că Rusia nu mai este un partener strategic, ci este o mare amenințare. Vor fi detaliate măsurile care vor fi luate de NATO în legătură cu influența crescândă a Chinei în lume. Va fi un capitol dedicat războiului cibernetic, un alt capitol al apărării spațiale și altul pentru schimbările climatice.

„Acesta este un moment de inflexiune pentru istoria americană și pentru cea a omenirii. Lucrurile se schimbă drastic, nu doar în termeni de politică a lumii, ci și în ceea ce privește pandemia sau schimbările climatice. Vreau să vă mulțumesc pentru găzduirea acestui summit, mai ales că au trecut 40 de ani de când Spania este membră NATO. Astăzi, NATO este mai unită și mai galvanizată decât a fost vreodată”, a declarat președintele Joe Biden.

Vladimir Putin caută sprijin

În timp ce președintele Biden și liderii NATO încearcă să găsească modalități suplimentare de descurajare a agresiunii militare a Rusiei, Vladimir Putin caută și el sprijin extern. Marți a fost în vizită oficială în Tadjikistan.

În același timp, trupele ruse au cucerit mai multe zone în estul Ucrainei, lăsând în urmă victime în rândul civililor. Oficialii ucraineni au ridicat bilanțul morților la 18 persoane în atacul de luni împotriva unui mall din orașul Kremenciuc.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE