Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Suedia trimite trupe pe linia frontului NATO, în timp ce armata se pregătește pentru aderare

Suedia va trimite trupe de luptă în Letonia, în timp ce țara se pregătește pentru o posibilă aderare la NATO.

Soldații suedezi vor face parte din prima linie de apărare împotriva unei potențiale invazii rusești în țările baltice.

Deși țara nu a aderat încă în mod oficial la alianța militară condusă de SUA, Suedia a început deja să opereze în mod activ în cadrul NATO.

Stockholm va trimite o unitate batalionară de aproximativ 600-800 de soldați și blindate grele pentru a face parte din "Prezența înaintată consolidată" a NATO.

Batalionul va rămâne în Letonia prin rotație de șase luni.

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, Suedia a lansat o ofertă de aderare la alianță în mai 2022, renunțând la o politică de neutralitate susținută de mult timp, deși era strâns aliniată cu blocul.

Cu toate acestea, oferta Stockholmului a fost blocată de Turcia și Ungaria, care au încercat să obțină concesii politice de la Stockholm.

Conform normelor NATO, toate statele membre trebuie să fie de acord înainte ca un nou stat să fie admis în bloc.

Parlamentul Turciei a ratificat marți candidatura Suediei la NATO, eliminând cel mai mare obstacol rămas în calea extinderii alianței militare occidentale, după 20 de luni de întârziere.

Însă Ungaria se opune în continuare aderării Suediei la alianță, premierul ungar Viktor Orbán fiind supărat pe criticile aduse de Stockholm la adresa erodării de către acesta a statului de drept în Ungaria. Orbán neagă aceste critici.

Oricare ar fi rezultatul reuniunii de la Stockholm în Ungaria și Turcia, Suedia este deja înrolată ca participant cu drepturi depline la manevrele NATO "Steadfast Defender 2024", cele mai mari de acest gen din perioada Războiului Rece.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE