Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Subiectul "arme pentru inspectorii ANAF", interpretat de experți: "Afirmații care ridică părul pe mâini"

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a făcut o afirmație controversată în urmă cu câteva zile. El a spus că inspectorii ANAF ar urma să poarte armă în timpul serviciului.

Această declarație a stânit o mulțime de reacții, inclusiv din partea prim-ministrului Marcel Ciolacu, însă a intrat imediat și sub lupa experților.

Expert: "E o nebunie, o chestiune ieșită din comun"

Vladimir Ionaș, sociolog: "Din păcate, domnul Boloș, de fiecare dată când încearcă să comunice, să transmită un mesaj, deschide câte o dezbatere extrem de amplă în spațiul public. De fiecare dată când mă uit la domnul Boloș cum comunică, mă gândesc că e mai bine să nu mai comunice. Evident că a fost o afirmație extrem de dură și care a ridicat extrem de multe semne de întrebare.

În primul rând, ANAF are dreptul, oricând se duce în control, să solicite sprijin din partea Poliției sau Jandarmeriei. Domnul Boloș vorbea despre ce există în alte țări, acele poliții financiare. Există și la noi poliția economică în cadrul Ministerului de Interne, sau la Poliția Română, nu știu exact cum se numește departamentul. Deci poți solicita oricând ajutorul, nu cred că e nevoie ca inspectorii ANAF să umble cu armă.

În al doilea rând, dacă ai nevoie de o armă, dacă am fi o societate extrem de dură, de agresivă - și inspectorii ANAF au avut probleme când s-au dus în controale - înainte să faci o astfel de afirmație în spațiul public, vii transparent cu o analiză, cu toate cazurile în care inspectorii ANAF au fost agresați și abia apoi aduci în discuție posibilitatea ca, în anumite cazuri, inspectorii să poată purta armă.

Vă dați seama ce înseamnă ca, de mâine, toți inspectorii ANAF să intre într-o pregătire pentru a înțelege ce înseamnă să porți armă, să folosești o armă, să refaci toate sediile ANAF din țară astfel încât să aibă condițiile să depoziteze arme, etc. Aici îi dau dreptate prim-ministrului, e o întreagă nebunie, o chestiune ieșită din normal.

Mie mi-e foarte greu să explic ce își dorește domnul Boloș de fiecare dată când comunică. De fiecare dată fie contrează conducerea partidului, fie contrează premierul, fie este total opus direcției în care anunță Guvernul că merge. Face astfel de afirmații care ridică părul pe mâini întregii societăți. E extrem de greu de tradus ce vrea el să spună."

Premierul Marcel Ciolacu a avut și el o reacție grăitoare la afirmațiile lui Marcel Boloș.

"Cineva de la ANAF și-ar dori să aibă pistol? Nu o să aibă nimeni niciun pistol. Au probleme, cer suport de la Jandarmerie, de la MAI. Ce, tragi după camioane? Tu ești John Waine?", a spus Marcel Ciolacu.

Premierul spune că prevederea legislativă legată de dotarea cu arme există, de fapt, de când s-a înfiinţat ANAF-ul, însă abia acum s-a descoperit "această tâmpenie".

Ministrul Finanțelor Publice a justificat această idee prin faptul că agenții antifraudă sunt puși, deseori, în situații periculoase, atunci când cei care sunt controlați reacționează violent. Tocmai de aceea ar fi nevoie de înarmarea lor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE