Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA oferă Ucrainei echipament militar de 3 miliarde de dolari

La șase luni după invadarea Ucrainei de către Rusia, administrația Biden trimite Ucrainei un nou ajutor care constă în echipamente militare în valoare de 2,98 miliarde de dolari. Ajutorul include sisteme de apărare aeriană, de artilerie și muniție, drone și alte echipamente.

Pachetul de ajutor include bani pentru dronele Puma, echipamente pentru dronele de supraveghere Scan Eagle, care sunt lansate prin catapultare, și, în premieră, finanțare pentru sistemul anti-dronă Vampire, care poate fi lansat maritim. În plus, se oferă bani pentru șase sisteme avansate de rachete sol-aer și muniții pentru acestea, 24 de radare de contra-artilerie, sisteme de rachete de precizie și peste 300.000 de cartușe de artilerie și muniție de mortar.

”Până acum, președintele a garantat că SUA vor oferi un pachet pentru asistență de securitate fără precedent, de 13,5 miliarde de dolari Ucrainei. Acesta se adaugă la 7 miliarde de dolari în granturi pentru sprijin bugetar direct și peste 1,5 miliarde de dolari în ajutor umanitar pentru Ucraina și refugiații ucraineni, de la începutul invaziei” a spus John Kirby, Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA.

Spre deosebire de pachetele anterioare, noua finanțare vizează să ajute Ucraina să-și asigure apărarea pe termen mediu și lung, potrivit oficialilor americani.

Livrările anterioare s-au concentrat pe nevoile imediate ale Ucrainei de arme și muniție și au implicat echipamente pe care Pentagonul le are deja în stoc și care puteau fi expediate rapid. Pe lângă furnizarea de asistență pe termen lung, noul pachet are scopul de a-i asigura pe oficialii de la Kiev că Statele Unite intenționează să-și mențină sprijinul pentru Ucraina. De asemenea, pe măsură ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei se prelungește, asistența de securitate a Statelor Unite va include suplimentarea trupelor militare americane în Europa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE