Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA: Noua strategie de combatere a migrației ilegale a administrației lui Biden. Câți migranți vor fi acceptați lunar

Statele Unite vor să limiteze fluxul de migrații ilegale din patru state central și sud-americane. Planul îi aparține președintelui Joe Biden, care va lansa cel mai dur program anti-migrație al administrației sale.

30.000 de migranți acceptați pe lună

SUA ar urma să întețească eforturile de oprire a valului de migranți de la granița cu Mexicul. Joe Biden a anunțat că noul program presupune expulzarea tuturor migranților ilegali, dar și acceptarea a până la 30.000 de migranți pe lună din Cuba, Nicaragua, Haiti și Venezuela.

Dacă se dovedește că au respectat procedurile legale la intrarea în țară, acestora li s-ar oferi azil pentru doi ani și posibilitatea de a se angaja.

Joe Biden, președintele SUA: „Nu veniți pur și simplu la graniță. Rămâneți unde sunteți și aplicați în mod legal de acolo. De astăzi, dacă nu aplicați pe căi legale, nu veți fi eligibili pentru acest program. Această procedură nouă este organizată, sigură, umană și funcționează.”

Mexicul susține decizia

Mexicul a aflat „cu plăcere” anunţul privind „noile acţiuni din partea SUA menite să sporească măsurile de mobilitate privind lucrătorii", a notat într-un tweet Roberto Velasco, un responsabil al ministerului Afacerilor Externe mexican, potrivit Agerpres.

El a adăugat că aceasta era o cerere veche a guvernului mexican, „pentru a ajunge la o imigraţie ordonată, sigură, regulată şi umană în regiune”.

Potrivit lui, aceasta va permite reducerea riscurilor pentru migranţii care caută să traverseze frontiera în mod ilegal.

De la începutul mandatului său, Joe Biden s-a confruntat cu un număr record de migranți prinși la granița dintre SUA și Mexic. Programul a fost anunțat cu doar câteva zile înainte de vizita oficială pe care o va face în statul american El Paso, prima sa vizită ca președinte la granița sudică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE