Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Groenlanda s-ar putea topi mai repede decât se aștepta inițial. Mai multe zone ar putea fi în pericol

Groenlanda este mult mai vulnerabilă la schimbările climatice actuale având în vedere că un strat de gheață cu o grosime de peste 1,5 km s-a topit în urmă cu 416.000 de ani, în timpul unei perioade de încălzire naturală moderată a climei, potrivit AFP.

Topirea ghețarului a dus la o creștere semnificativă a nivelului apei, care amenință acum regiunile de coastă.

”Dacă vrem să înțelegem viitorul, trebuie să înțelegem trecutul”, a declarat pentru AFP Paul Bierman, profesor la Universitatea din Vermont (nord-estul Statelor Unite), care a co-dirijat studiul publicat în revista Science.

Cum a fost realizat studiul

Studiul se bazează pe examinarea unei carote de gheață extrasă la 1.390 de metri de la suprafață în nordul Groenlandei de către o echipă de cercetători de la Camp Century, o bază militară americană secretă în anii 1960.

Acest eșantion, lung de peste 3 metri și conținând pământ și pietre, fusese uitat într-un congelator și a fost redescoperit în 2017.

Specialiștii au fost surprinși să descopere că, pe lângă sedimente, conținea resturi de frunze și mușchi, o dovadă irefutabilă că solul a fost cândva liber de gheață.

Deși oamenii de știință au fost privați de acest eșantion prețios pentru o lungă perioadă de timp, această omisiune a fost într-un fel „providențială”, deoarece metodele de datare a sedimentelor utile în acest caz au fost dezvoltate doar recent, explică profesorul Bierman.

Un studiu al carotei de gheață recuperate a arătat că unele sedimente antice au fost cândva expuse la lumină - ceea ce implică faptul că gheața care le acoperă astăzi nu a fost acolo la început.

”Mai mult, pentru a avea plante, ai nevoie de lumină”, subliniază Tammy Rittenour, de la Universitatea de Stat din Utah, care a participat și ea la studiu, în legătură cu descoperirea de reziduuri de frunze și mușchi.

Tehnica de datare prin luminescență a făcut posibilă datarea sfârșitului perioadei fără gheață, în timp ce un alt procedeu, care a evaluat izotopii de cuarț, a putut determina începutul acesteia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE