Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu. Generația Z, mai preocupată de câți bani câștigă partenerii de cuplu comparativ cu alte generații

Mai mult de o treime dintre americani apreciază mai mult compatibilitatea financiară decât cea fizică sau intelectuală, se arată în studiul anual de cercetare, realizat de Northwestern Mutual, care analizează comportamentul adulților americani față de bani. Peste 2.700 de persoane au luat parte la chestionar.

Compatibilitatea financiară, mai importantă decât cea fizică

Situația financiară este cu atât mai stresantă pentru generațiile mai tinere. Aproape jumătate (49%) dintre cei chestionați, care fac parte din intervalul de vârstă 1997 - 2012, consideră compatibilitatea financiară ca fiind mai importantă decât cea fizică, comparativ cu milenialii sau generația Y (40%), generația X (35%) și baby boomers (30%).

Motivul este că banii pot fi un factor de stres pentru cupluri, de la a avea un cont bancar împreună până la negocierea pentru cine este responsabil cu cheltuielile generale. Stresul este cu atât mai mare în cuplurile instabile financiar. Mulți dintre americani sunt afectați de inflație, de agitația socioeconomică, dar și de efectele postpandemice.

În cazul americanilor, un tânăr de 20+ de ani poate fi vulnerabil din punct de vedere financiar, având în vedere salariile mici la început de drum sau pentru cei cu puțină experiență, dar și lipsa de timp pentru a-și crește veniturile. În schimb, milenialii vor să-și ia prima lor casă ori să-și întemeieze o familie, ceea ce înseamnă că au provocări mari economice.

Partenerii în vârstă, mai puțin predispuși la certuri în cuplu pe tema banilor

De aici rezultă că ei învață să discute, mai devreme, despre obiceiurile financiare cu partenerii lor. 32% din generația Z și 40% dintre mileniali spun că conversațiile despre bani ar trebui să aibă loc chiar înainte ca o relație de cuplu să devină serioasă.

Conversațiile au loc mult mai devreme și mai des decât oricând, încă din familie, iar cei tineri învață multe despre obiceiurile financiare, că sunt pozitive sau negative, precizează Veronica Fuentes, director general al Northwestern Mutual, pentru publicația Fortune.

Probabil că, văzându-și părinții cum își gestionează situația financiară pe fondul crizelor economice, ca de pildă Marea Recesiune sau pandemia, a influențat atitudinea generațiilor mai tinere în ceea ce privește conversațiile despre bani. Multe dintre divorțuri au aut la bază și problemele legate de finanțe.

Cu toate acestea, cuplurile mai în vârstă au mai multe șanse să stea de vorbă, față în față, despre situația financiară.

Potrivit studiului, tensiunile financiare tind să devină mai puțin frecvente în rândul respondenților mai în vârstă, din cauză că ei au avut timp să-și crească bogăția materială.

Boomerii sunt cu 25% mai puțin probabil să spună că banii sunt „o problemă semnificativă în relația lor” decât sunt milenialii.

"Când vine vorba de anxietatea financiară, generațiile tinere se confruntă cu presiuni multiple. Sunt mai vulnerabili la recesiunile economice, au avut mai puțin timp să se pregătească pentru schimbări și este posibil să nu se fi confruntat cu provocări financiare în cuplu până la vârsta lor”, a mai afirmat director general al Northwestern Mutual.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE