Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

STUDIU 58% dintre mileniali trăiesc de la un salariu la altul. Tinerii de azi au mai puțini bani decât generația părinților lor

Mai bine de jumătate dintre românii care fac parte din generația milenialilor trăiesc de la un salariu la altul. Pe mulți dintre ei, asta îi împinge să își ia un al doilea job pentru a putea supraviețui, motiv pentru care unii aleg să pună deoparte planurile de familie. Studiile arată că la nivel global tinerii din ziua de azi sunt într-o situație financiară mult mai precară decât generațiile părinților lor.

Alexandra are 33 de ani și locuiește în chirie alături de Victor și Hugo, cele două pisici. La aceeași vârstă, părinții ei dețineau deja o locuință. Alexandra este liber profesionist în marketing, ceea ce înseamnă că nu are un venit constant în fiecare lună, dar simte că uneori lucrează mai mult pentru a acoperi cheltuielile.

Alexandra Nicorici, liber profesionist: Am văzut creșteri foarte mari în prețuri, mai ales la alimente, și acolo cel puțin pentru mine e impactul cel mai mare. Chiria s-a scumpit de asemenea și trebuie să am mult mai mare grijă cu modul în care îmi drămuiesc banii.

Peste jumătate dintre milenialii din România spun că trăiesc de la un salariu la altul și că sunt îngrijorați de cum își vor acoperi cheltuielile. Motiv pentru care mulți dintre ei optează pentru un al doilea loc de muncă.

La nivel global, studiile arată că, în general, milenialii au mai multe rate, averi mai mici și mai puține oportunități financiare decât părinții lor

De exemplu, Alexandrei i-ar plăcea să aibă propria casă, dar prețurile îi confirmă că pentru moment asta rămâne doar un vis. Conform Eurostat, un adult din trei cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani locuiește cu părinții.

Motivul principal? Prețul ridicat al caselor.

Adrian Mitroi, expert economic: Ei își doresc într-adevăr să fie independenți, dar cu părinții, costurile sunt altele, confortul este altul. Sunt foarte scumpe casele. Trebuie să ai un job stabil, să fii parte dintr-o pereche ca și plan. Familia este din nou mutată ca și prioritate pentru că joburile sunt atât de intensive și aspiră tot timpul lor.

În contextul actual, toți oamenii se confruntă cu probleme financiare. Sociologii spun că există diferențe între generații, dar că fiecare deceniu vine cu provocările lui. Soluția este adaptarea.

Dan Jurcan, sociolog: Diferă oarecum de generația X, unde individualismul era nota dominantă, stabilitatea în carieră, ori cei din generația Y, milenialii, valorifică mai mult diversitatea, mobilitatea în carieră, nu se atașează atât de mult de un loc.

Alexandra a locuit în șapte țări. În ultimii ani a început să meargă la sală și să învețe spaniola, pentru că preferă să se concentreze pe dezvoltarea personală.

Alexandra Nicorici, liber profesionist: Personal, stau foarte mult timp acasă. Un motiv pentru care fac asta este pentru că e foarte scump să ies tot timpul sau să îmi permit la fel de multe lucruri ca înainte. Pe de altă parte și prin prisma jobului, prefer cumva să investesc mai mult în mine.

Studiile arată că numărul tinerilor care suferă de burnout, adică epuizare din cauza muncii, a crescut anul acesta, de la 42% la 50% în rândul milenialilor și de la 42% la 59% pentru generația Z.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE