Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Doi litri de apă pe zi, o cantitate prea mare pentru organism

Un nou studiu publicat în revista Science arată că doi litri de apă pe zi, cantitatea pe care cercetătorii au recomandat-o pentru consum, ar fi prea mult pentru organism.

Cercetarea ar fi una dintre cele mai riguroase şi mai complete pe această temă, evaluând astfel aportul de apă a peste 5.000 persoane.

Concluzia arată că o cantitate ideală ar varia de la 1,5 litri la 1,8 litri, dar niciodată doi litri.

Studiul a evaluat aportul de apă a 5.604 de persoane, din 23 de țări cu vârsta cuprinsă între 8 zile şi 96 de ani.

Atuul acestui raport a fost felul în care cercetătorii au reuşit să măsoare cât de repede este consumată apa: participanţii au băut apă cu deuteriu, un izotop stabil al hidrogenului inofensiv, a cărui rată de eliminare a fost calculată în detaliu.

Astfel, cercetarea subliniază faptul că mulţi oameni au nevoie doar 1,5 până la 1,8 litri pe zi şi că valorile depind de mulţi factori externi (de mediu) şi interni (fiziologici).

Cele mai mari valori observate au fost cele ale bărbaţilor cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, cu o medie de 4,2 litri pe zi. Femeile între 20 şi 40 de ani aveau o medie de 3,3 litri pe zi, care a scăzut la 2,5 litri până la vârsta de 90 de ani.

În parametrii asemănători, persoanele de gen masculin consumă cu aproximativ jumătate de litru de apă mai mult în fiecare zi decât femeile.

Ce se întâmplă pe măsură ce înaintăm în vârstă

Consumul scade odată cu vârsta, creşte la cei care trăiesc în zone calde, umede şi la altitudini mari. Sportivii şi femeile însărcinate consumă mai mult. Nou-născuţii au cea mai mare rată de rotaţie: înlocuiesc 28% din rezervorul de apă în fiecare zi.

Motivul principal este următorul: necesarul nostru zilnic de apă este satisfăcut şi de alimente (care conţin apă), aşa că dacă urmaţi deja o dietă sănătoasă şi echilibrată, în primul rând bogată în legume şi fructe, nu trebuie să beţi doi litri, este concluzia studiului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE