Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Aproape 8.000 de atacuri armate sunt asociate cu vremea caldă în SUA

Un studiu american a descoperit o legătură semnificativă între violența armată și temperaturile ridicate. Cercetătorii de la Universitatea din Washington au 100 de orașe din SUA în care atacurile sunt frecvente. Aceștia au descoperit că aproape 8.000 de cazuri au coincis cu o vreme neobișnuit de caldă, conform Euronews Green.

Ca factor de creștere a temperaturilor și a valurilor de căldură, schimbările climatice ar putea, prin urmare, să contribuie la împușcăturile violente.

„Schimbările climatice, care pot ridica temperaturile zilnice peste limitele normale, ar putea contribui la creșterea violenței prin arme de foc în timp”, spun cercetătorii, al căror studiu a fost publicat luna aceasta în revista medicală Jama Network Open.

Ce legătură are violența armată cu vremea caldă?

Studiile anterioare au teoretizat că, întrucât temperaturile mai ridicate cresc hormonii de stres, acestea ar putea spori potențialul de comportament violent. Violența cu arme de foc crește în lunile de vară, deși efectul căldurii asupra agresivității era doar unul dintre factori. Temperaturile ridicate ar putea, de asemenea, să crească timpul petrecut în aer liber, creând un potențial mai mare de interacțiune socială și de dispute.

Concentrându-se pe variația zilnică a temperaturii în funcție de regiune, acest ultim studiu - cel mai mare de acest gen - a reușit să stabilească legături între vreme și violența armată în afara tendințelor sezoniere. Acesta a arătat că temperaturile peste, medie în orice perioadă a anului, au fost asociate cu o creștere a numărului de împușcături.

Pe măsură ce schimbările climatice determină creșterea temperaturilor, sezonul de risc ridicat s-ar putea extinde primăvara și toamna, iar numărul zilelor de vară în care riscul este cel mai ridicat ar putea crește, avertizează cercetătorii.

Cum a fost realizat studiul?

Studiul, realizat de cercetătorii de la Școala de Asistență Socială a Universității din Washington, a analizat cele mai populate 100 de orașe din SUA cu cel mai mare număr de împușcături din 2015 până în 2020. Au fost incluse împușcăturile în care cel puțin o persoană a fost ucisă sau rănită, dar nu și sinuciderile.

Aceste date au fost comparate cu temperaturile maxime zilnice în funcție de oraș, controlând sezonalitatea și tendințele pe termen lung. Rezultatele au fost puse în comun la nivel global și pe regiuni climatice.

În total, au fost analizate 116.511 împușcături în 100 de orașe. Aproximativ 6,85% din totalul împușcăturilor, adică aproape 8.000 de cazuri, au fost atribuite unor zile mai călduroase decât media.

Pentru majoritatea orașelor, temperatura maximă pentru împușcături s-a situat între 29°C și 32°C. O creștere a fost observată și în zilele în care temperaturile au fost doar moderat peste medie.

Cât de gravă este violența armată în SUA?

Cercetătorii studiului numesc violența armată „o criză de sănătate publică de prim rang în SUA”. Acest lucru nu este o exagerare.

Armele de foc sunt principala cauză de deces pentru copii și adolescenți și reprezintă 77% din toate omuciderile din SUA.

În 2020, 45.222 de persoane au murit din cauza rănilor provocate de arme de foc în SUA, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC). Au existat aproape șapte omucideri cauzate de arme de foc la 100.000 de persoane.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE