Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Publicat de: Euronews

Câinii pot citi intențiile oamenilor. O demonstrează un studiu al cercetătorilor de la Universitatea de Medicină Veterinară din Viena.

Patrupedele și-au dat seama dacă oamenii intenționau să le ofere recompense sau doar îi tachinau.

Cercetătorii au vrut să știe dacă cel mai bun prieten al omului doar reacționează la acțiunile acestuia sau înțeleg și ce intenții are. În cadrul unui experiment făcut la Universitatea de Medicină Veterinară din Viena, cercetătorii le-au prezentat cățeilor două scenarii.

În primul, un îngrijitor era dispus să le dea mâncare, deși nu putea să o facă . În al doilea scenariu patrupedul era doar tachinat că va primi bunătăți, însă îngrijitorul nu avea nicio intenție să-l hrănească.

Datele sunt confirmate și de unii proprietari de animale

Cristoph Voelter, cercetător: „Când erau doar tachinați, cățeii își pierdeau repede răbdarea, voiau să se întoarcă mai repede la proprietar. În plus, priveau mai mult în altă parte, se așezau mai des și cât mai departe de locul în care se afla mâncarea. Interesant este că dădeau și din coadă într-un mod diferit, în funcție de intenția cercetătorului.

Datele sunt confirmate și de unii proprietari de animale. De exemplu, Elena crede că patrupedul ei, Leo, îi înțelege intențiile și starea de spirit.

Elena, proprietar de câine: „Uneori îl cert pentru că este neascultător, dar pare că înțelege că nu o fac cu rea-voință și nu se simte jignit.”

Katharina, proprietar de câine: „Cred că există câini foarte sensibili. Am avut, de-a lungul vremii, căței care păreau că înțeleg lucrurile la fel ca oamenii.”

Reacțiile patrupedelor au fost fimate din mai multe unghiuri și analizate ulterior de cercetători. Studiul a fost făcut pe 96 de câini, din rase diferite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE