Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studenți români, premiați la San Francisco. Tinerii au câștigat un concurs internațional în inginerie seismică

Studenții Universității Tehnice din Cluj-Napoca au câștigat marele premiu al concursului internațional de inginerie seismică, de la San Francisco. Sunt 12 studenți la inginerie civilă, arhitectură și urbanism, care au reușit să construiască o machetă cu 19 etaje, care a rezistat unor cutremure simulate.

”Noi, în inginerie structurală, mergem pe accelerație gravitațională. Adică, cât din accelerația gravitațională acționează asupra structurii. Să vă gândiți, cutremurul care a fost amplasat asupra clădirii noastre este de 6 ori mai puternic decât a fost accelerația cutremurului din Vrancea 1977,” a explicat Ovidiu Prodan, profesor al Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

Modelul poate fi aplicat oricărei structuri

Pe lângă rezistența structurii, juriul a luat în calcul și aspectele arhitecturale și structurale.

”Pentru o forță laterală, cum este cutremurul, sunt foarte importante acele contravântuiri pe care noi le-am pus pe machetă. Am pus un număr foarte, foarte mare de contravântuiri și, cum ni s-a cerut în ședință să facem cele două clădiri unite de trei - patru poduri, noi ne-am gândit să facem acele poduri încorporate în clădire pentru a impune clădirii să se miște împreună, să nu se miște separat cele două turnuri,” a explicat Diandra Melinda Jula, studentă.

”Modelele noastre structurale se pot aplica oricărei structuri, oricărei. case. Principiile de bază, principiile seismicii, le putem aplica, de asemenea,” a spus Răzvan Sebastian Mureșan, student.

În ultimii 10 ani, echipele Universității Tehnice din Cluj-Napoca au câștigat acest concurs de șase ori, iar în alte două ediții au încheiat pe locul al treilea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE