Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cei șase elevi care au obținut cel mai bun rezultat al lotului de matematică din ultimii 25 de ani s-au întors în România

Cei șase elevi care au obținut cel mai bun rezultat al lotului de matematică din ultimii 25 de ani au ajuns înapoi în România. Au adus acasă două medalii de aur și patru de argint. Urmează o scurtă perioadă de vacanță și apoi înapoi la studiu, pentru că pentru anul viitor își propun o performanță cel puțin la fel de răsunătoare.

Elevii au obținut cel mai bun rezultat al lotului de matematică din ultimii 25 de ani

Cei șase elevi care au obținut cel mai bun rezultat al lotului de matematică din ultimii 25 de ani sunt în clasele a zecea și a unsprezecea. Unul dintre ei învață la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu, iar ceilalți cinci, la Liceul Internațional de Informatică din București, o școală privată. Pentru a ajunge în lotul național au trecut prin mai multe testări.

David Anghel, medaliat cu aur: „Acum urmează o perioadă de pauză, pregătirea a fost în ultimul an. Măcar o mică vacanță până începe școala, apoi, la treabă.”

Reporter: „Îți propui să revii la olimpiadă și anul viitor?”

David Anghel, medaliat cu aur: „Da, să iau aur?”

Adrian Anghel, părinte: „Din clasa a cincea a participat regulat, a avut aur în fiecare an, au început Balcaniadele, pe urmă aur, aur, aur. Anul trecut a luat argint la olimpiada internațională și în sfârșit a venit aurul mult așteptat.”

Două medalii de aur și patru medalii de argint

La Oslo, elevii din România au obținut două medalii de aur și patru medalii de argint, cu un total de 194 de puncte. S-au situat după matematicienii elevi din China, Coreea de Sud, Statele Unite și Vietnam, însă au avut cea mai bună performanță dintre elevii din toate statele europene.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: „Reușita voastră este absolut remarcabilă și ne obligă pe noi, cei care suntem vremelnici decidenți, să facem în așa fel încât România să poată să susțină performanța voastră, să poată să susțină performanța oricărui copil și să obțină potențialul maxim din partea oricărui copil.”

Echipa a fost coordonată de profesorii Cătălin Gherghe, de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București, și Marius Perianu, de la Colegiul Național Ion Minulescu din Slatina. La Otopeni au venit să îi întâmpine și profesorii de la clasă.

Flavian Georgescu, profesor matematică: „Succesul e cu atât mai mare cu cât acești copii au învățat în ani de pandemie, când nu știau dacă vor mai exista olimpiade. Puteau foarte ușor să clacheze, puteau foarte ușor să lase ștafeta jos, însă s-au încurajat unii pe alții și au reușit să ajungă la acest succes incredibil.”

Elevii vor fi premiați și la Palatul Victoria

Elevii lotului de matematică vor fi premiați și la Palatul Victoria într-o ceremonie la care va participa și prim-ministrul Nicolae Ciucă, care va avea loc după ce se vor încheia și olimpiadele de la celelalte materii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE