Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Stoltenberg cere aliaţilor un ajutor militar pentru Ucraina de cel puţin 40 de miliarde de euro pe an

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri la Praga că ajutorul militar anual oferit Ucrainei de către statele NATO trebuie să fie de cel puțin 40 de miliarde de euro, atât timp cât este necesar în conflictul cu Rusia, conform AFP.

"De la invazia Rusiei în Ucraina în 2022, aliaţii au furnizat aproximativ 40 de miliarde de euro pe an ca ajutor militar pentru Ucraina. Trebuie să menţinem cel puţin acest nivel de sprijin în fiecare an, oricât timp va fi necesar", a indicat Stoltenberg în declaraţii acordate presei la finalul unei reuniuni informale a miniştrilor de externe din statele NATO.

Stoltenberg a subliniat că aceste sume reprezintă "bani noi". În aprilie, el propusese un angajament financiar de 100 de miliarde de euro pe o perioadă de cinci ani, echivalentul a 20 de miliarde de euro pe an. Acum, însă, el și-a revizuit propunerea, sugerând că acest sprijin ar trebui menținut pe termen nelimitat la nivelul acordat de la începutul invaziei ruse.

Referindu-se la finanțarea ajutorului militar, Stoltenberg a îndemnat aliații NATO să împartă povara în mod echitabil. El a menționat că utilizarea PIB-ului ca bază pentru această împărțire a fost folosită în trecut și rămâne o opțiune viabilă.

Mai multe state membre NATO susțin menținerea unui nivel ridicat al ajutorului militar pentru Ucraina, având în vedere dificultățile întâmpinate de armata ucraineană pe câmpul de luptă, parțial din cauza întârzierilor și insuficienței livrărilor de arme și muniții occidentale.

Stoltenberg a afirmat, de asemenea, că utilizarea de către Ucraina a armelor primite ca ajutor militar pentru a ataca ținte în Rusia nu reprezintă o escaladare a conflictului. "Ucraina se apără în fața brutalității ruse atroce, așa că dați-mi voie să fiu clar: autoapărarea nu înseamnă escaladare", a explicat el, după ce numeroase state membre NATO au permis Ucrainei să lovească teritoriul rus cu armele furnizate.

SUA și Germania, principalele surse de ajutor militar pentru Ucraina, au acceptat în cele din urmă să permită condiționat Kievului să atace ținte din Rusia cu armele primite. Anunțul din partea Washingtonului a venit deocamdată doar prin intermediul unor oficiali, fără o declarație oficială a Casei Albe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE