Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Germania anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina: Armament în valoare de 500 de milioane de euro

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a anunţat joi că ţara sa va acorda Ucrainei un nou pachet de armament, în valoare de 500 de milioane de euro, transmite dpa.

Pistorius a făcut anunţul la Odessa, unde s-a întâlnit cu omologul său ucrainean Rustem Umerov pentru a discuta necesităţile militare ale Kievului.

El a precizat că este vorba de un număr mare de rachete IRIS-T SLM cu rază medie de acţiune, pentru sistemele de apărare antiaeriană, şi de un număr mai redus de rachete SLS, cu rază de acţiune mai scurtă. De asemenea, Germania va dota Ucraina cu drone de recunoaştere şi de luptă în Marea Neagră şi cu piese de schimb de care este nevoie urgentă, cum ar fi ţevi pentru artilerie şi motoare pentru tancurile germane Leopard. Se adaugă un milion de gloanţe pentru armamentul de infanterie.

Unele din aceste materiale sunt deja pe punctul de a fi livrate, a adăugat Pistorius. Din 2025, vor fi trimise şi 18 obuziere moderne, pe roţi.

Germania va finanţa şi cursuri de pregătire industrială pentru cetăţenii ucraineni.

Pachetul mai include fonduri pentru comunicaţii prin satelit protejate împotriva interferenţelor.

Germanii vor contribui cu câte un milion de euro la întreţinerea şi repararea a 19 tancuri Leopard A1 şi Leopart II A4, care vor fi livrate Ucrainei de Spania anul acesta.

Reprezentantul guvernului de la Berlin l-a asigurat pe Umerov că "vom continua să vă sprijinim în această campanie defensivă".

Detaliile vizitei ministrului german în oraşul de pe coasta Mării Negre nu au fost anunţate dinainte, din motive de securitate. Forţele ruse continuă să avanseze în unele sectoare ale frontului şi lansează bombardamente puternice asupra unor oraşe ucrainene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE