Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Statul și mediul privat, parteneri pentru digitalizare. Oficial: România are un decalaj de recuperat, pe care îl poate depăși cu privații

V-ați gândit vreodată cum ar fi să obțineți o autorizație de la primărie doar cu ajutorul realității virtuale? Un scenariu posibil și în realitatea în care trăim. Companiile private lucrează la asemenea soluții, de care pot beneficia implicit și instituțiile statului. Este însă nevoie de asocierea dintre public și privat, pentru a accelera digitalizarea serviciilor de stat, capitol la care România stă foarte prost, potrivit statisticilor europene.

Acest tip de dronă a fost dezvoltat pentru intervențiile de căutare ale Salvamontului în zonele montane. Odată ridicată în aer, drona se conectează la telefonul persoanei dispărute. Pentru dezvoltarea unor astfel de tehnologii, companiile românești pot lua chiar fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență. În total, IMM-urile au la dispoziție 350 de milioane de euro pentru digitalizare până în 2026. Autoritățile invită mediul de afaceri să acceseze acești bani, și pentru a sprijini cu soluții digitale instituțiile publice.

Dragoș Vlad, președintele Autorității pentru Digitalizarea României: ”Statul are obligații foarte mari, un decalaj de recuperat. Implementarea și dezvoltarea unor infrastructuri prin care să avem serviciile publice dedicate cetățenilor. Toate astea se pot face doar cu mediul privat care este în contact cu ultima tehnologie.” 

Spre exemplu, o tehnologie inovatoare ar putea face mai ușoară relația cetățenilor cu diverse instituții. Cu ajutorul unor ochelari de realitate virtuală, fiecare dintre noi am putea intra chiar de acasă în biroul unei primării sau al unui minister. 

Utilizarea serviciilor e-guvernare plasează România foarte jos în topul țărilor europene care folosesc tehnologia în relația cu propriii cetățeni. Doar 24% dintre utilizatorii de internet din țara noastră folosesc servicii digitalizate ca să discute cu instituțiile statului, în comparație cu media UE de 74%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE